КАКВО Е КЕТОЗА И ЗАЩО Е ПОЛЕЗНА?

Скъпи приятели,

Предстои ни поредица от статии свързани с кетозата. Тук ще започнем с основите.

Какво е кетоза?

Кетозата е естествен метаболитен процес, чрез който умното ни тяло се снабдява с енергия от мазнини, за да функционира. Когато организмът изчерпи въглехидратите като източник на енергия, той се обръща към мазнините. Като част от този процес, тялото произвежда кетони.

Тези кетони се произвеждат, когато сведете до минимум консумацията на въглехидрати (основният източник на кръвна захар) и приемате умерените количества протеини (излишъкът от белтъчини се превръща в кръвната захар).

Тогава черния дроб превръща мазнините в кетони, които влизат в кръвния поток и се използват като гориво от клетките в тялото, точно като глюкозата. Освен, че по този начин дават енергия на тялото, кетоните могат да бъдат използвани и от мозъка. Това е особено важно, тъй като мозъкът не може да бъде пряко подхранван от мазнини, а макар и само 2% от тялото ни, той е много гладен орган и черпи около 20% от енергията ни.[1]

Един от начините да влезете в състоянието на кетозата е да следвате все по-популярната кетогенна диета. Другия е да се подложите на пост или онова, което наричаме с чуждицата „фастинг“.

Защо е полезна?

Загуба на тегло

Още от определението на кетозата става ясно, че ще чезнат мазнини. И макар много хора да се страхуват да консумират мазнини, за да горят мазнини, когато се престрашат и видят ефекта, страха им се стопява заедно с паласките. Превръщайки тялото си в пещ, която поддържа огъня си от мазнини има научно доказан дългосрочен ефект в загубата на тегло и подобряването на параметрите на холестерола.[2]

Загуба на апетит

Подлагайки се на кето режим, тялото има достъп до енергия трупана седмици, месеци, че дори и години под формата на мазнини и необходимостта му от допълнителна енергия спада. Заедно с това спада и чувството на глад. Това може да улесни цикличния пост. Ако се придържате към практиката да ядете само когато сте гладни, ще се радвате на опитомен вълчи апетит.

Подобряване на менталната дейност и фокусът

Не един и двама известни професионалисти и успели в сферата си хора се осланят на кето режима, за да повишат концентрацията си. Когато мозъкът не разчита на въглехидратите приливи и отливи на енергия, постоянния приток на кетони го снабдява с генератор, който осезаемо ще подобри менталната дейност и фокусът.

Контрол над кръвната захар и диабет 2

Съвсем логично, когато намалим приема на захари, това ще афектира и негативното им въздействие върху инсулина. Макар и да има проучвания, които доказват, че чрез кето диета може да обърнете вече стартиралия процес на диабет тип 2, този тип диета е много по-добре да бъде използвана като превантивна мярка.[3]

Повишена физическа издръжливост

Както и при мозъка, когато тялото разчита на въглехидрати за енергия, йо-йо ефекта е на лице. При кетозата физическата издръжливост премахва този ефект като разчита на постоянен енергиен приток от мазнините. Важно е да се отбележи, че някои изследвания показват подобрение във физическото представяне, докато други подкрепят само подобряването на физическите параметри без да доказват корелация с по-добри постижения.[4][5]

Епилепсия и други заболявания

Кетогенната диета е доказано ефективна медицинска терапия за епилепсия, която се използва още от 20-те години на миналия век. Диетата е била прилагана предимно при деца, до в днешни дни се използва и от възрастни, за да сведат до минимум, дори и изцяло да спрат приема на лекарства. Това намалява страничните ефекти на лекарството и по този начин увеличава умственото представяне. Освен при епилепсия, кетогенната диета се използва и за други заболявания, с които може да се запознаете тук.

И не само

Това са само някои от многото причини да поемем по пътя на кетозата. Освен гореспоменатите предимства, този режим често може да бъде решение на проблеми с газовете, мигрени, акне и други.

Погледнато от тази страна, кетозата звучи като вълшебство. Но както всяко нещо, и тя има своите недостатъци. Като това, че е много трудно да се влезе в кетоза, особено ако нямате опит и нужните знания. Някои хора си мислят, че са в кетоза, но ако не проверите кръвните си показатели няма как да бъдете сигурни. Ако пък вече сте в кетоза само едно кристалче захар може да ви изкара от това състояние, за което сте полагали толкова усилия.  Ограниченият прием на въглехидрати ще ви лиши от полезни неща като фибрите, а шансът да попаднете в капана на кофти мазнини не е изключен. На хормонално ниво за жените също може да има негативен ефект. В поредица от статии, очаквайте да надникнем зад завесата на кетозата и да си изясним отговорите на още много въпроси свързани с набъбващата й популярност.

Препоръчваме консултация с личен лекар преди драстично да променяте диетата си!

Бъдете здрави и активни!

[1] https://www.scientificamerican.com/article/why-does-the-brain-need-s/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/

[3] https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-5-36

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506682/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29108901

Подобни статии