КАКВО Е ФАСЦИЯТА И КАК ДА Я ПОДДЪРЖАМЕ?

Анатомия

Ако сте от хората, които си задават въпроси като се опитват да си обяснят света наоколо, сигурно поне един от следващите е гъделичкал любопитството ви:

 • Защо не мога да се наведа и да пипна земята?
 • Защо някои хора имат целулит, а други не?
 • Как така органите ми не се удрят като блъскащи се колички когато подскачам на въже?
 • Изобщо, защо гравитацията не сгромолясва всички части от тялото ми както Разспутин се разпадна във филмът за Анастасия?

Отговорите на всички тези въпроси се крият в една дума – фасцията. Пренебрежението към тази „паяжина“, наподобяваща бялата ципа, която деликатно ще оперираме от пилешката си пържола, през годините е довело до заблуда от ранга на „земята е плоска“. Според традиционната теория на биомеханиката, онова, което ни държи прави е скелетът. Той е основата, около която мускулите се прикрепват чрез сухожилията, които от своя страна пресичат ставите и издърпват костите една към друга, ограничени от връзките. Общо взето, биомеханиката дълго време е твърдяла, че сме се слепили на части към скелета. Да, ама не!

Човешкото тяло започва развитието си от едно семенце. Това семенце се превръща в ревливо бебе, прераства в буен тийнейджър и когато вече е отговорен, или безотговорен, възрастен човек се състои от приблизително 70 трилиона клетки, всички заобиколени от течна фасциална мрежа. Тя е вид лепкава, мрежеста и водна тъкан, която ни държи плътно заедно, но постоянно и по чудо се приспособява към всяко наше движение. Това означава, че не сте парчета, събрани и залепени заедно, а по-скоро всичките ви части са израснали заедно в лепило.

Какво е Фасцията?

Фасцията е система от влакнеста съединителна тъкан, която се намира точно под повърхността на кожата ни. Под микроскоп тя е силно организирана в мрежеста форма на тубули (канали), пълни с вода, а задача й е да свърже всички съединителни тъкани и да държи всички тези божествени наши тела на едно.

Представете си фасцията като най-чувствителната, силно свързана система в цялото тялото, която обвива всяка негова част като опаковъчна хартия и ни дарява подаръка да съществуваме. Без фасция, ще сме една торба месо, органите ще се разпростират като горски пожар, а костите ще се разпаднат в танц с гравитацията. Фасцията е единственият елемент, който организира и прикрепя тези части на тялото.

Защо е толкова важна?

Фасцията е чувствителна към всички движения. Не съществува такова нещо като изолирани упражнения или „ден за крака” – всички движения засягат цялото тяло поради връзките с телесната мрежа. Работата на бюрото с издърпани напред ръце на клавиатурата придърпва фасцията в долната част на гърба. Все повече изследвания свързват болките в кръста с фасцията.[1] 

Мускулният потенциал е ограничен от качеството на фасцията, която го заобикаля. Предполага се, че движението се абсорбира от фасцията, а не от мускулите. Демек, здравата фасция ще ви позволи да подобрите представянето и постиженията си.

Когато е нездравословна, фасцията е лепкава, твърда, плътна, и оформя ограничения, сраствания и изкривявания.

Причините за „кофти“ фасция са:

 • заседнал начин на живот
 • лоша поза
 • дехидрация
 • претоварване или нараняване на мускулите
 • нездравословни хранителни навици
 • лошо качество на съня
 • стрес

Симптомите са:

 • прегърбена поза
 • липса на телесна симетрия, например едно рамо е по-високо от другото
 • слаба мобилност
 • липса на гъвкавост и сила
 • чувства на дискомфорт
 • целулит
 • нараняване и травми

Някои свързват появата на целулит като масни депа, които се изтласкват през съединителната тъкан. Така че, ако лекувате и манипулирате фасцията, симптомът, известен като целулит, ще изчезне. Това не е научно доказано, но може да бъде взето превид.

В идеалния случай, вашата фасция е здрава и се плъзга, усуква и огъва без болка.

Как да подобрим качеството на фасцията?

 1. Разтягайте се поне по 10 минути на ден – това ще удължи мускулите ви и ще помогне да освободите напрежението.
 2. Изпълнявайте упражнения за мобилност – този тип упражнения са сякаш правени за фасцията. Може да започнете като посетите нашия youtube канал където ще намерите редица упражнения за мобилност предназначени за специфични части на тялото.
 3. Фоум ролер– това е чудесен начин да самомасажирате фасцията си. Доказано е, че при натиск водата се изцежда от фасцията като от гъба (което първоначално звучи зле), но след това нивата се покачват от първоначалните, което води до желаната хидратация.
 4. Посетете сауна – фасцията обича както вътрешната (загряването чрез физическа активност), така и външната топлина. Това увеличава кръвообращението и поставя фасцията в по-гъвкаво и възприемчиво състояние.
 5. Студена терапия – криотерапията е полезна след тренировка, защото намалява възпалението на цялото тяло като ограничава подуването. Фасцията е точно под кожата ви и последното нещо, което искате, е да се възпали. Може да прочетете повече за ползата от студените и контрастни душове тук.
 6. Кардио – както вече споменахме, това е начинът да сгреете фасцията отвътре.
 7. Йога – думата фасция в тези среди е нашумяла повече от „ом“. Позите в йогата помагат за пластичността на фасцията ви.
 8. Хидаратирайте се – ние сме до голяма степен вода, фасцията ни също. Пиенето на вода е като зареждане с бензин.

Фасцията е в основата на голяма част от нашия живот. Ако се грижим редовно за нея и тя ще се грижи за нас.

Бъдете здрави и активни!

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5444000/

Подобни статии