КАКВО СА АНТИОКСИДАНТИТЕ И КЪДЕ СЕ КРИЯТ?

Свободни радикали

На въпроса “Кой съм аз?” хората често отговарят като се идентифицират с професията си, или пък демографското си положение. Истината е, че има един отговор, който до голяма степен е правилен за всички. Ние сме около 70% вода и милярди молекули, които са споени с електронни връзки.

Понякога тези връзки са нестабилни и това води до свободно движещи се молекули, за които сте чували под името свободни радикали. Поради нестабилното си естество, тези молекули се опитват да атакуват други здрави клетки, в опит да се прикачат за тях и да се стабилизират. Представете си нещо като блъскащи се колички, но от молекули. Тези сблъсъци водят до верижна реакция, в която здравите клетки реагират по същия начин като атакуват другите в безкраен опит за клетъчна стабилност. Може да кажем, че нещата са като на война, която причинява оксидативни увреждания. Ако свободните радикали са хулигани, които тормозят другите молекули като ги насърчават и те да се държат хулигански, това, което остава след цялата тази хулиганщина са “отпадъчни продукти. Това са свободни радикали”, съставени от разбити, увредени и деформирани клетки. Ако нашите клетки са слаби, естествено е нашите органи, тъкани и кожата на тялото също да отслабнат.

Последствия за организма ни

Както можете да си представите, оксидативните увреждания играят огромна роля в много от съвременните ни заболявания като дегенерация на мускули и тъкани, сърдечни заболявания, диабет, рак, както и много други здравословни проблеми. Свободни радикали се образуват в следствие на нормални метаболитни процеси, при извършване на натоварваща физическа активност, както и при възпалителни процеси в организма.  Те са и биологичния отговор на външни замърсители като цигарен дим, полюция, радиация и химикали. В допълнение, прекомерното излагане на слънце (слънчево изгаряне) и тютюнопушенето също могат да увеличат нуждата на организма да окислява и създава свободни радикали. Антиоксидантите са супергероите, които спират тази клетъчна верижна реакция на окисление като неутрализират свободните радикали. Много експерти смятат, че повишените антиоксиданти в организма също могат да помогнат не само да се забави процеса на стареене, но дори и да подпомогне дълголетието.

Антиоксиданти

Сигурно сте чували думата антиоксиданти във връзка с доброто здраве. В днешни дни думата се подмята от медиите и се е превърнала с гореща тема. Ще признаем – с право. Но как работят те веднъж в организма ни и кои са някои източници на антиоксиданти?

Ако трябва да определим антиоксидантите на нещо, то нека бъде прахосмукачка. Те изчистват организма от всички свободни радикали – мръсни хулигани – и по този начин предотвратяват онази блъсканица на молекули. Според едно проучване: “Антиоксидантите действат като чистачи на радикали, донори на водород, донори на електрони, разрушители на пероксиди, гасители на синглетен кислород, инхибитори на ензими, синергисти и хелатиращи метали агенти.”

Източници на Антиоксиданти

Смята се, че има стотици и вероятно хиляди вещества, които могат да действат като антиоксиданти. Всеки има своя собствена роля и може да взаимодейства с другите, за да помогне на тялото да работи ефективно.

“Антиоксидантът” всъщност не е името на вещество, а по-скоро описва какво може да направи една гама от вещества. Примери за антиоксиданти, които идват отвън на тялото, включват:

 •     Витамин А – млечни продукти, яйца и черен дроб
 •     Витамин С – повечето плодове и зеленчуци, особено плодове, портокали и чушки
 •     Витамин Е – ядки и семена; слънчогледово и други растителни масла; зелени, листни зеленчуци
 •     Бета каротин – ярко оцветени плодове и зеленчуци, като моркови, грах, спанак и манго
 •     Ликопен – розови и червени плодове и зеленчуци, включително домати и диня
 •     Лутеин – зелени, листни зеленчуци, царевица, папая и портокали
 •     Селен – ориз, царевица, пшеница и други пълнозърнести храни, както и ядки, яйца, сирене и бобови растения
 •     Манган – овесени ядки , кафяв ориз , спанак, ананас , канела , тиквено семе, орехи
 •     Зеаксантин – спанак, моркови, артишок, домати, яйца

Храни, богати на антиоксиданти

Всеки антиоксидант има различна функция и не е взаимозаменяем с друг. Ето защо е важно да имате разнообразна диета. Най-добрите източници на антиоксиданти са храни на растителна основа, особено плодове и зеленчуци. И не забравяйте – органични, сурови и свежи е за предпочитане. Храните с богати, живи цветове често съдържат най-много антиоксиданти.

Освен антиоксидантните храни, някои билки, подправки и етерични масла, получени от растения с висока хранителна стойност, са също изключително полезни в лечебните антиоксидантни съединения:

 •     Карамфил
 •     Канела
 •     Риган
 •     Куркума
 •     Какао
 •     Кимион
 •     Магданоз (сушен)
 •     Василий
 •     Джинджифил
 •     Мащерка

За да останем здрави в по-напреднала възраст е добре да се стремим да намалим натоварването със свободни радикали в тялото си. Някои от нещата, които могат да допринесат за това са като редовно се движим; намалим приема на лекарства, избягваме замърсената околна среда и, разбира се, се грижим тя да не е такава; намалим приема на рафинирани и преработени храни и не се стресираме толкова много.

Има, разбира се, куп хранителни добавки на пазара, които са пакетирани по начин, който хваща окото и, които обещават да ви направят здрави и млади. Истината, обаче, е че няма по-добър източник от естествения. Природата ни е дала всичко, от което се нуждаем, дори и вкусното оръжие срещу хулиганите в организма ни. Защо да пием преработени в лаборатории хапчета, за които даваме неоправдано много пари когато можем да си забъркаме нещо вкусно и полезно?

Бъдете здрави и активни!

П.П. Според поверието чаша червено вино и черен шоколад имат антиоксидантно действие. Насладете им се в умерено количество!

Подобни статии