Кой тип медитация е подходящ за мен?

Какво представлява медитацията

Медитацията може да е древна традиция, но все още се практикува в култури по целия свят, за да създаде спокойствие и вътрешна хармония.

Въпреки че практиката е свързана с много различни религиозни учения, медитацията е свързана не толкова с вярата, колкото с промяната на съзнанието, намирането на осъзнатост и постигането на мир.

В днешно време, когато имаме нужда от намаляване на стреса благодарение на натоварените ни графици и взискателния ни живот, медитацията придобива все по-голяма популярност.

Въпреки че няма правилен или грешен начин за медитация, важно е да намерите практика, която отговаря на вашите нужди и допълва вашата личност.

Съществуват девет популярни вида практики за медитация:

 • медитация на осъзнатостта
 • духовна медитация
 • фокусирана медитация
 • медитация с движение
 • медитация с мантри
 • трансцендентална медитация
 • прогресивна релаксация
 • медитация на любящата доброта
 • медитация за визуализация

Не всички стилове на медитация са подходящи за всеки. Тези практики изискват различни умения и нагласи. Как да разберете коя практика е подходяща за вас?

„Това, което чувствате удобно и което ви насърчава да практикувате“, казва Мира Деси, автор на книги за медитация и специалист по холистично хранене.

1. Медитация на осъзнатостта

Медитацията за осъзнатост произлиза от будистките учения и е най-популярната техника за медитация на Запад.

При медитацията на осъзнатостта обръщате внимание на мислите си, докато те преминават през ума ви. Не преценявате мислите и не се ангажирате с тях. Просто наблюдавате и отбелязвате всички модели.

Тази практика съчетава концентрация с осъзнатост. Може да ви е полезно да се съсредоточите върху някакъв предмет или върху дишането си, докато наблюдавате телесните усещания, мислите или чувствата.

Този вид медитация е подходящ за хора, които нямат учител, който да ги напътства, тъй като лесно може да се практикува самостоятелно.

2. Духовна медитация

Духовната медитация се използва в източните религии, като хиндуизма и даоизма, и в християнската вяра.

Тя е подобна на молитвата, тъй като размишлявате върху тишината около вас и търсите по-дълбока връзка с вашия Бог или Вселена.

Етеричните масла обикновено се използват за засилване на духовното преживяване.

Сред популярните варианти са:

 • тамян
 • смирна
 • градински чай
 • кедър
 • сандалово дърво
 • пало санто

Духовната медитация може да се практикува у дома или на място за поклонение. Тази практика е полезна за тези, които се чувстват добре в тишина и търсят духовно израстване.

3. Фокусирана медитация

Съсредоточената медитация включва концентрация с помощта на някое от петте сетива.

Например можете да се съсредоточите върху нещо вътрешно, като дишането си, или да привлечете външни влияния, които да ви помогнат да фокусирате вниманието си.

Опитайте да броите мъниста от мала, да слушате гонг или да се взирате в пламъка на свещ.

Тази практика може да е проста на теория, но в началото за начинаещите може да е трудно да задържат фокуса си за повече от няколко минути.

Ако умът ви се отклони, важно е да се върнете към практиката и да се съсредоточите отново.

Както подсказва името, тази практика е идеална за всеки, който се нуждае от допълнителен фокус в живота си.

4. Медитация с движение

Въпреки че повечето хора се сещат за йога, когато чуят медитация на движението, тази практика може да включва ходене из гората, градинарство, цигун и други нежни форми на движение.

Това е активна форма на медитация, при която движението ви води.

Медитацията на движението е подходяща за хора, които намират покой в действието и предпочитат да оставят ума си да блуждае.

5. Медитация с мантри

Медитацията с мантри заема видно място в много учения, включително в индуистките и будистките традиции. При този вид медитация се използва повтарящ се звук за изчистване на ума. Той може да бъде дума, фраза или звук, като например популярното „Ом“.

Няма значение дали мантрата се произнася силно или тихо. След като пеете мантрата известно време, ще бъдете по-бдителни и в хармония с околната среда. Това ви позволява да изпитате по-дълбоки нива на осъзнатост.

Някои хора харесват мантричната медитация, защото им е по-лесно да се съсредоточат върху думата, отколкото върху дъха си. Това е добра практика и за хора, които не обичат тишината и се наслаждават на повторенията.

6. Трансцендентална медитация

Трансценденталната медитация е популярен вид медитация. Тази практика е обект на многобройни изследвания в научната общност.

ТМ е основана от Махариши Махеш Йоги и се отнася до специфична практика, предназначена да успокои ума и да предизвика състояние на спокойствие и мир. Тя включва използването на мантри и е най-добре да бъде преподадена от сертифициран практикуващ учител.

Тя е по-приспособима от медитацията с мантри, като използва мантра или поредица от думи, които са специфични за всеки практикуващ.

Тази практика е предназначена за тези, които обичат структурата и сериозно желаят да поддържат медитативна практика, както и за тези, които искат достъпен подход към дълбочината, която предлага медитацията.

7. Прогресивна релаксация

Известна още като медитация за сканиране на тялото, прогресивната релаксация е практика, насочена към намаляване на напрежението в тялото и насърчаване на релаксацията.

Често тази форма на медитация включва бавно стягане и отпускане на една мускулна група по едно и също време в цялото тяло.

В някои случаи тя може да ви насърчи да си представите нежна вълна, която преминава през тялото ви, за да ви помогне да освободите напрежението.

Тази форма на медитация често се използва за облекчаване на стреса и релаксация преди лягане.

8. Медитация на любящата доброта

Медитацията на любящата доброта се използва за засилване на чувствата на състрадание, доброта и приемане на себе си и другите.

Обикновено тя включва отваряне на съзнанието за приемане на любов от другите и след това изпращане на поредица от добри пожелания към любимите хора, приятелите, познатите и всички живи същества.

Тъй като този вид медитация има за цел да насърчи състраданието и добротата, тя може да е идеална за хора, които изпитват гняв или обида.

9. Медитация за визуализация

Медитацията с визуализация е техника, насочена към засилване на чувството на релаксация, мир и спокойствие чрез визуализиране на положителни сцени или образи.

При тази практика е важно да си представите сцената и да използвате всичките си пет сетива, за да добавите възможно най-много подробности.

Друга форма на медитация с визуализация включва да си представяте как успявате да постигнете определени цели, което има за цел да повиши фокуса и мотивацията.

Много хора използват медитацията за визуализация, за да подобрят настроението си, да намалят нивата на стрес и да насърчат вътрешния си мир.

Как да започнем

Най-лесният начин да започнете е да седнете на тихо място и да се съсредоточите върху дишането си. Стара дзен поговорка предлага: „Трябва да седите в медитация по 20 минути всеки ден – освен ако не сте прекалено заети. Тогава трябва да седнете за един час.“

Като оставим шегата настрана, най-добре е да започнете с малки откъси от време, дори 5 или 10 минути, и да растете оттам.

Защо медитацията е полезна

Съществуват много доказателства в подкрепа на многобройните ползи от медитацията.

Медитацията може да помогне на:

 • понижи кръвното налягане
 • да намали тревожността
 • да намали болката
 • да облекчи симптомите на депресия
 • подобряване на съня

Независимо дали ползите са непотвърдени или научно доказани, тези, които следват ежедневна практика на медитация, са убедени в ползите за живота си.

А цяла статия за ползите от медитацията може да намерите ТУК.

В крайна сметка

Независимо дали искате да намалите стреса или да намерите духовно просветление, да намерите спокойствие или да се раздвижите, съществува медитативна практика за вас.

Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да опитате различни видове. Често са необходими малко опити и грешки, докато откриете подходящата за вас.

„Медитацията не трябва да бъде нещо принудително“, казва Мира Деси. „Ако я насилваме, тя се превръща в задължение. Нежната, редовна практика в крайна сметка се превръща в поддържаща, подкрепяща и приятна.

Отворете се за възможностите. Съществуват толкова много различни форми на медитация, че ако някоя не работи или не ви е удобна, просто опитайте нова.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *