ТРЕНИРОВКИ ЗА ПЕВЦИ

Звездни. Ослепителни. Магнетични.

Изпълнителите от голямата и малка сцена могат да те накарат не само да станеш и да се заклатушкаш в такт докато си припяваш, но също така са често обект на вдъхновение. Много от тях служат за пример като модни икони и мотиватори да влезнем във форма като подражаваме на визията им.

Специфичната физическа подготовка за певците е важна както за това да изглеждат и да се чувстват добре пред прожекторите, така и, за да се представят подобаващо. И не, няма да говорим за тренировките на гласните им струни, макар че тази подготовка е задължителна. В следващите редове ще разнищим темата за спортът конкретно при певците. 

Както предстои да установим, да бъдеш професионален певец има много сходно с това да си професионален атлет. Изкуството на изпълнителя изисква изключителна координация, издръжливост и контрол над двигателните функции като интегрира ум с тяло. Певецът трябва да запази спокойствие докато е енергичен в една високо-конкурентна среда.

Защо е важно?

Очевадният отговор е – защото са постоянен фокус на обективи и светкавици. Никой не би искал да плакне око с нещо, което не му доставя естетическа наслада. Разбира се, всеки има своя вкус и модел за естетика, но един тонизиран човек винаги изглежда добре. Суетата играе голяма роля и в един друг много важен фактор – самочувствието. Хората, които застават смело пред прожекторите имат нужда от такова. Медиите непрестанно се чудят каква интрига да завъртят, за да си вдигнат тиража. За това, и поради куп други причини, е важно човекът зад микрофона да има самочувствие, иначе шоу бизнесът ще го смаже.

Освен чисто естетическите и психологически фактори, правилната физическа подготовка може да допринесе за по-доброто представяне на изпълнителя. Способността да контролирате дъха си на сцената ще допринесе за движение без запъхтяване, което да отеква в микрофона. Знаете колко изтощителни могат да бъдат концертите за изпълнителите. Представете си да пеете и танцувате парче след парче час, че и повече. Това е сериозно физическо натоварване, което изисква и сериозна подготовка. Тя в никакъв случай не е заместител на вокалната подготовка и със съжаление ще ви съобщим, че ако нямате глас, хубавото тяло може да ви помогне, но само до някъде. Важно е да споменем, че колкото правилната тренировка може да помогне в представянето на един певец, толкова и неправилната може да навреди.

Кое е грешно?

Не малко са случаите когато изпълнител тренира усилено с вокален педагог и в процеса си наблюдава удивителни резултати. Гамата от тоновете, които звучат безупречно се разширява и всички са доволни. Това мотивира изпълнителят да започне да се грижи за външния си вид, тъй като трепетно очаква да се изстреля в недрите на звездите като комета. Започва с фитнес, защото знае, че така трябва. Това, което не знае е, че грешните упражнения и натоварвания могат да сринат всички натрупани успехи с вокалния педагог. За една такава, съвсем истинска история може да прочетете TУК.

Някои от грешките, които може да допуснете са прекомерното стягане на вратните, раменните и гръдните мускули. Стегнатата мускулатура на врата оказва натиск върху ларингалните мускули, което прави по-трудно свободното им функциониране. Ефектът е напрежение във вокалните мускули. Прекалено стегнатите гръдни и раменни мускули водят до дисбаланс в стойката. Това, от своя страна, ще допринесе за слаб глас, който се износва бързо.

Вдигането на тежести, обаче, изпълявано правилно, най-вече от дихателна гледна точка, не е изключено.

Какво е подходящо?

Както аеробните, така и анаеробните и невро-мускулните упражнения могат да бъдат интегрирани във физическата подготовка на един певец стига подходът да е правилен.[1]

Стойката

Знаем, че правилната стойка е предпоставка за пълно, дълбоко дишане и мобилност на шията. Способността да напълните хубаво дробовете с въздух като го освобождавате контролирано и равномерно е от основно значение при техниката на певците. За съжаление, при тренировките на изпълнители липсват практически средства, които да създадат гъвкавост в гръдния кош и да стабилизират мускулите на дишането. В хода на всекидневния живот, повечето хора развиват общи изкривявания на позата, които ограничават обхвата на движение на ларинкса и дихателния апарат и водят до компенсации. Това създава прекомерно усилие и намалява резонанса, обхвата и издръжливостта. Тренирайки целенасочено и съзнателно върху този проблем, ще може да наблюдавате удивителни резултати.

Ядрото

Въпреки грешната представа, че силното ядро и коремни мускули могат да ограничат дихателния капацитет, те са доста важен елемент в тренировките на певците. Тук е важен балансът. Прекомерно стегнатия абдоминал може да е ограничаващ, но отпуснатия такъв ще доведе до компенсация в мускулите на гръбначния стълб и долните ребра, което значително ще намали капацитета на вдишване. Ядрото обхваща много повече от плочките на корема. То е съставено от всички мускули
които координират ставите на долната част на гръбнака, таза и бедрата и стабилизират съответната част на торса. Повечето от тези мускули също помагат при дишането. Следователно, тренирането на мускулите, участващи в диафрагмата ще помогне на певците да поддържат стабилност в дишането когато се движат на сцената.

Кардио

Кардиореспираторните функции на тялото са от изключителна важност при певците, особено когато става въпрос за сценична изява. Тренирането на адаптацията към повишаването на сърдечно-съдовата честота и овладяването й могат да допринесат за повишаването на белодробния капацитет. С увеличаването на обема, певецът ще може спокойно да задържа по-дълги фрази, и не само.

Баланс

Все по-популярната йога се оказва универсално решение за всичките ни проблеми. Певците могат да бъдат облагодетелствани от ползите й физически, психически и ментално. Дихателните практики на Пранаяма йога ще ви разкрият едно ново измерение на дъха. Друга популярна техника е тази на Александър, кръстена на създателя си Фредерик Матиас Александър.

Достатъчно трудно е да тренираш и овладееш гласа си, но истинското предизвикателство, като че ли идва когато дойде време да бъдете тествани мулти-дисциплинарните умения на сцена – с тежък костюм и редица странни хореографии. По тази причина, изпълнителите имат нужда от чувство за цялостен баланс и координация, което ще им даде възможност да работят върху техниката си и да изразяват себе си спокойно, дори когато външни фактори изискват физическо усилие от тях.

Макар че голяма част от изпълнителите се грижат за външния си вид чрез спорт, повечето подхождат към физическото натоварване като към средство за контрол над теглото и справяне със стреса. Правилната физическа подготовка може да бъде не само допълнение към вокалните тренировки, но и да допринесе към техния успех.

Екипът на 2sport4life обича да се развива като изследва тънкостите на физическата подготовка спрямо спецификата на човека за когото е предназначена. Сложили сме очилата и престилките на изследователи, за да подготивим оптималнатият тренировъчен режим за певци.

Това е само върхът на айсберга по темата. Очаквайте от нас още интересни материали, както и интервю с един от най-чаровните и гласовити изпълнители на българската сцена.

Бъдете здрави и активни! И не забравяйте, че под душа също се брои за певческа изява.

[1] https://facweb.furman.edu/~bschoonmaker/Exer.html

Подобни статии