ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ: ДИЕТА ЗА ШАМПИОНИ

„Прекрасна комбинация дясно и ляво кроше прати Фюри на земята отново, но британецът се изправи отново в края на отброяването.“[1]

През изминалия уикенд на другия край на света се проведе едно от най-значимите боксови събития за годината. Мачът между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър накара боксовата индустрия да се завърти на бързи обороти. Фенове и експерти се съмняваха, предричаха и вричаха в различни вярвания за евентуалния развой на мача. И двамата претенденти започнаха двубоя без загуба в досегашната си кариера. Това не се промени и след удара на последния гонг. Мачът завърши равен. Имаше доволни, имаше и недоволни. Целта на следващите редове не е да анализира мача или да предрича всички онези потенциални „благини“, които ще сполетят индустрията с предстоящия реванш. Това, за което ще говорим е ГОЛЯМОТО завръщане. Онзи труден път от дъното към върха. Ще говорим за отчаянието, волята, мотивацията и правилната подготовка. Един неизбежен коктейл, който съпровожда спадовете и върховете на всеки атлет.

Депресията

Доказано е, че спирането на двигателната активност при спортуващите хора е силна предпоставка за депресивни състояния.[2] Добавете към това и забрана да правиш това, в което си добър, за което ти плащат и, в което вярваш и пътят към злоупотребата с алкохол и наркотици няма да изглежда дълъг. След като през 2015 налагат на Фюри забрана да се боксира в следващите 2 години поради злоупотреба с допинг, пътят към ада за него е на крачка разстояние. И той я прави. Прегръща депресията и както самият той споменава пред медиите, загубва интерес и към бокса, и към живота до така степен, че е искал да умре.

Съвсем като по учебник, за да не чувства депресия или пък да мисли за смърт, Фюри намира утеха в алкохола, наркотиците, купоните, дюнерите, пиците и шоколадът. Резултатът е далеч от образът на световен шампион по каквото и да било. Спортния дух е изместен от вътрешни демони, а вътрешното бреме вижда своята конкуренция в тежестта на телесната маса на боксьора. Говорим за 180 кг бреме. Трудно е да подскачаш на ринга и да жилиш като оса, когато движенията и тялото ти са тромави.

Мотивацията

Преломния момент във всеки филм. Онзи миг, в който нещата се променят. Нещо ти светва и света вече не е толкова черен. За някои, това избистряне е свързано с подкрепата на близки, визитите при психолог или пък с истинската среща лице в лице със смъртта, когато ти става ясно, че колкото и депресиран да си, абе май, не искаш да умираш. А понякога е някой прочетен ред или чути по радиото думи. За Тайсън Фюри този момент идва когато чува Уайлдър за говори за Майк Тайсън по радиото. В този момент драпериите на депресията отстъпват пред желанието и мотивацията да се завърнеш към това, което обичаш.  Фюри „излежава“ забраната си за бокс, а с това се поставя началото на великото му завръщане. През ноември 2017 г. той започва отново да тренира със свойте 180 кг. С 55 кг по-късно и по-лек се изправя на ринга за пръв път след отсъствието си. До август 2018 г. поддържа около 117 кг. Въпросът, който всеки си задава е КАК?

Хранителния режим

Всички обичаме онзи надъхващ момент във филмите, когато е време главния герой да се завърне с размах; когато посреща изгревите вече добре изпотен и стриктно следва режима на треньора си. Здравите тренировки без правилен хранителен режим, може и да се окажат излишна пот на вятъра. Не е нужно да успорваме, че зад атлет от ранга на Фюри стоят професионалисти, които определено знаят какво правят. За да се отърве от цялото онова бреме на излишните си килограми, Тайсън следва все по-популярният Кето режим. Ето какво споделя нутриционистът на Фюри пред Скай Спорт[3]:

Колко калории консумира?

Грег Мариот: Той е на 3,500 калории дневно. Например, ако приемате 1000 калории, но изразходвате 1000 калории във фитнес залата, вие сте на нула. Когато се опитате да намалите теглото [без достатъчно калории], тогава удряте стената на умората. Тайсън трябва да бъде на 3500 калории дневно, но когато изразходва 2 000 калории във фитнес залата, ще приема по 5 500 калории. След това можете да започнете да намалявате теглото – това е здравословен начин да го направите.

Опишете дневната диета на Фюри?

Грег Мариот: Тайсън е на кетогенна диета. Тя се състои от високи мазнини, минимално количество въглехидрати и протеин.

Дали тази диета е достатъчна, за да подхранва тренировката на Фури?

Грег Мариот: Той е на “целева кето” диета, така че знаем точно колко въглехидрати да му дадете. Ние му даваме гликемичен гел, подобен на този на велосипедистите, който му дава възможност да се подготви за час. След сесията той се връща обратно в кетозата, защото веднага след като имате въглехидрати на кетогенна диета, се нуждаете от различен източник на гориво. След като е свършил един час, въглехидратите са извън тялото си, той използва различен източник на гориво, който изгаря мазнините.

По самите думи на боксьора, тази диета от наденички, яйца, бекон и майонеза в крайна сметка колкото и нелогична да звучи, била не само приятна, но и доста ефективна. За второто спор няма. Фюри събира мотивацията и намира волята да направи голямото завръщане. И макар, според някои да му е било отнето заради равенството на мача, в онзи 12-ти рунд Фюри се изправя не само от нокдауна на Уайлдър, но и от нокдауна на онова депресивно състояние, което го е прегръщало през последните години. Самият той го посвещава на всички хора, които страдат.

Няма невъзможни неща. От пепелта се издигат феникси.

Бъдете здрави и активни!

[1] https://www.sportal.bg/news.php?news=758929

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032717317494

[3] https://www.skysports.com/boxing/news/12183/11199290/tyson-furys-new-diet-and-weight-loss-plan-explained

Подобни статии