ПОЛЗИТЕ ОТ ЧЕРНИЯ ШОКОЛАД

Изкушението

Малко са нещата, които успокояват така както онази божествена смес от какао, захар и мляко. Тя се топи в устата, за да угаси всички пожари от тревоги. Шоколадът е онова блажено изкушение, което може толкова бързо да ти оправи настроението, колкото и да го влоши с чувство за вина. То често ни обзема, притеснени, че ще надебелеем и че сме прегрешили за пореден път с нещо, което не е здравословно за нас. Но какво да прави човек когато небцето и цялото ни съществуване, от време на време (или по-често), изпиват неудържима нужда от шоколадова наслада? 

Отговорът е древен и прост – черен шоколад!

От хилядолетия хомо-сапиенс е ценител на шоколада. Маите са пиели какаова ферментирала напитка, смесена с подправки или вино. Днес, след като минат през дълъг процес, по рафтовете на магазините стоят добре пакетирани блокчета от шоколадови изкушения. От какаовата шушулка се извличат семената (или зърната), за да ферментират. След това се изсушават и пекат в това, което разпознаваме като какаови зърна. Процесът продължава със смилане на течност, наречена шоколадов ликьор, който се отделя от какаовото масло. Течността се пречиства, за да се получат какаовите твърди вещества и шоколада, който ядем. Какаовото зърно се смила в какао на прах, който използваме при печене или за напитка. Тъмният шоколад съдържа 50-90% какаови твърди частици, какаово масло и захар, докато млечният шоколад съдържа 10-50% какаови твърди вещества.

Черният Шоколад

Богат е на хранителни вещества. Шоколадът с високо съдържание на какао е наситен с фибри, богат е на желязо, магнезий, мед, манган и калий. Тъмният шоколад съдържа и малко количество моно и поли-ненаситени мазнини. Това са добри мазнини, които намаляват нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания.[1]

Ползи от употребата му

  1. Подобрява кръвния поток – антиоксидантите[2] в тъмния шоколад стимулират лигавицата на артериите, създавайки газ, който изпраща сигнал към артериите, като ги кара да се отпуснат. Това позволява на кръвта да тече по-лесно. Така достига до всички части на тялото като доставя хранителни вещества и кислород без усложнения.[3]
  2. Понижава кръвното налягане –същите тези антиоксиданти, които спомагат за подобряване на кръвния поток, намаляват и неговата резистентност.[4]
  3. Намалява рисковете от сърдечни заболявания! Яденето на тъмен шоколад, няколко пъти седмично, намалява холестерол и съответно води до по-нисък риск от сърдечни заболявания в дългосрочен план. Има проучвания, които показват, че консумирането на шоколад 2 или повече пъти седмично, значително намалява риска от калцифицирана плака в артериите. Консумацията на шоколад по-рядко няма такъв ефект.[5] В крайна сметка, редовната консумация на тъмен шоколад може да намали риска от сърдечни заболявания.
  4. Повишава добрия холестерол и понижава лошия холестерол[6]– богат на антиоксиданти, тъмният шоколад понижава окисляването на LDL (“лошият” холестерол), което предотвратява реакцията му със свободните радикали. Това предпазва от увреждането на тъкани, като например тези на лигавицата на артериите в сърцето. Освен това, проучвания сочат, че какаовият прах увеличава HDL (добрия холестерол).[7]
  5. Помага на мозъчната функция – какаото може значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания.[8] Също така подобрява вербалната гладкост. Какаото съдържа стимулиращи вещества като кофеин и теобромин. Те могат да бъдат основна причина за подобряване на мозъчната функция в краткосрочен план.
  6. Предпазва от слънце – флавонолите подобряват притока на кръв към кожата, повишават плътността и хидратацията й и я предпазват от изгаряне. Ако планирате ваканция, която включва плаж и/или слънчеви лъчи, няма по-добра комбинация от това да я гарнирате с насладата и ползите от черния шоколад.[9]

Заключение и съвети

Освен всичко казано до тук, консумацията на тъмен шоколад ще отнеме от стреса, който си причиняваме на съвестта когато „прегрешим“ с нещо сладко. Важно е да уточним, че гореспоменатите ползи идват от какаото, така че когато си купувате тъмен шоколад се целете за поне 70% съдържание на какао. Въпреки че и в тези шоколади има някакво количество захар, то е далеч по-малко от това в млечните шоколади. Също така, когато говорим за полезно, нямаме предвид прекомерното консумиране. Ограничавайте се до няколко блокчета за десерт. Може да гарнирате с ядки или плодове.

Като гледаме календара, най-добре би било да гарнирате с любов към партньора си. Ето, че идва онова време от годината, когато продажбата на сърчица и шоколади рязко се покачва. Какъв по-добър начин да демонстрирате любов и загриженост към онзи за когото милее сърцето ви, от това да поднесете хем нещо шоколадово, хем нещо полезно? Ние се сещаме и за друг – като закупите ваучер с пакет от 5 тренировки за двама на преференциална цена! Знаете какво казват за хормоните, привличането и потта. 

Това изпотяване сме сигурни, че не сте го правили по двойки! Знаете ли, че точно вие сте мотивацията, от която той или тя има нужда, за да спортува? 

Нашите квалифицирани треньори ще ви въведат в един много по-активен и здравословен лайфстайл на половин цена. Само за двойки записали се до 14 Февруари и само за 5 тренировки. 

Пишете ни още сега или се обадете на 0888588822

Бъдете здрави и активни!

[1]https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/10638/2

[2]https://bmcchem.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-5-5

[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18358827

[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17609490

[5]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655129

[6]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513403

[7]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513403

[8]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892813

[9]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702322

Подобни статии