| | |

6 Стъпки Към Отлични Резултати В Училище И В Спорта

6 стъпки към отлични резултати както в училище, така и в спорта

Учителката по математика си мисли, че света се върти около числа. Тази по български език признава числата само когато говори за в кой член и число е спрегнат глагола. Треньорът се сърди защо не сте по-бързи и издръжливи, а вие се чудите кое по-напред.

Разни хора, разни идеали

Често в живота когато сме раздвоени между неща, си мислим , че се налага да избираме. Понякога е така, но не винаги. Някои жени избират да са майки вместо успели професионалистки, други, обаче, успяват да балансира. За цената не питаме. И макар възрастните да си мислят, че този тип проблеми са само техни, при подрастващите също ги има.

Училищният звънец оповестява началото на учебната година.

Треньорите надуват свирката, за да открият сезона.

Някои деца усещат странна топка дискомфорт в корема. Ще се справят ли и тази година?

Спорта в ежедневието на децата

За младите атлети, на които казваме “надежди”, стресът от това да се представят добре на терена, може да афектира качеството на представяне в класната стая. За други, силно притиснати от нуждата да имат отлични оценки, пренебрежението на спорта може да доведе до нездравословно телосложение и двигателни проблеми.

Родителите

Няма да задълбаваме колко важна е ролята на родителите в уравнението. Няма дори да навлизаме в дълбоките води, където родителските амбиции давят децата и където списъкът с допълнителни кръжоци няма край. Казали са го – разни хора, разни идеали. И все пак, ще ви предложим 6 стъпки, които ще улеснят баланса на младежите между активното усъвършенстване в избрания от тях спорт и обогатяването на културата и знанията в клас.

Организация!

Предварителната организация на времето може да спести куп главоболия. В днешно време, при наличието на органайзери и апликации, способни да удовлетворят и най-претенциозния вкус, този процес е абсолютно безболезнен. Прави разлика когато видите как изглежда следващата седмица или месец. Визуализацията ще ви помогне да си дадете сметка как точно си разпределяте времето, на какво обръщате повече (може би твърде много) време, и какво пренебрегвате. Помага ако използвате различни цветове за училище, писане на домашни, тренировки, почивка (тя прави шампиона!), домашни задължения и забавление. Така картинката ще е пълна, и ще ви е по-лесно да прецените от кой цвят да добавите и от кой да отнемете. Че даже и аритметика има!

Оптимизация!

Дребните детайли правят големите разлики! Ако съберете колко време на месец прекарвате, пътувайки от/до училище или тренировки, ще ви се завие свят. Няма нищо лошо от време на време да се возим и да си мечтаем докато слушаме музика, но тези часове (които за някои могат да се окажат много), могат да бъдат оптимизирани. Може да четете уроците по история, или да слушате аудио книги. Може да си четете записките от час, да си преговаряте преди изпит, или пък да учите нови думи. Така ще ви е по-лесно като се включите в нашия двуезичен баскетболен лагер The Jam Camp. Друг вид оптимизация е, докато учите в къщи, да си постелете един мат и да разтягате статично. Ей така става с един куршум, два заека!

Отборна работа!

Няма по-добър мотиватор от това да правиш нещо заедно с приятели. Ако тренирате отборен спорт, може да се организирате и отборно да си помагате с домашни. Знаем, че сговорна дружина, планина повдига. Нормално е някои деца да се разбират с определени предмети повече, отколкото други и обратното. Бъдете отбор не само на терена, но и в живота.

Неотложно!

Не отлагай за утре това, което може да свършиш днес. Стресът, който се натрупва при работа в последния момент може да се отрази и на физическото ви представяне в спорта и на качеството на свършената за училище работа. Колкото по-рано приключите с дадено

Попитай!

С питане се стига до Рим, но от опит ще ви кажем, че и отвъд. Ако не разбирате нещо в училище – попитайте преподавателя. Учителите са там, за да ви помогнат да разберете различните аспекти на света. И ние сме били деца, знаем как е! Ще ви кажем от другата гледна точка, че учителите искат да ви помогнат и няма нищо страшно да питате ако нещо не ви е ясно. Ако имате тревоги свързани с тренировките – попитайте треньора как да се справите с тях. Знайте, че освен да ви смъмрят и да са взискателни (предимно за добро), възрастните са наоколо, за да ви помогнат и ги е грижа. Същото се отнася и за родителите. Ако имате

Дишай!

То е ясно, ще кажете, но това, което имаме предвид е да си оставите време за отдих. Колкото и да сте отдадени в училище и на терена, знайте, че ако прегреете, или както се казва “ако ви гръмнат бушоните”, няма да може да се представите добре нито в едното, нито в другото. Хубаво е децата да са целеустремени и продуктивни, но това също така са времена за игра. Не е ок, тринадесет годишно хлапе да страда от бърнаут, без значение идеала, който стои за това. Най-важно е здравето! А здравият човек е свръхчовек!

Учебната година започва?

Позагубил си форма през лятото, защото не си бил част от The Jam Summer Camp? Споко! Ако подходиш умно и започнеш да прилагаш тези стъпки, ще видиш как есенните листа се нареждат като пъзел и нещата са си съвсем в час. A докато и ти си в час, например по биология, вместо да си мислиш за спорт, погледни нещата от друг ъгъл: за да оптимизираш представянето си е важно да разбираш от физиологията, и вместо след години да наваксваш, може да положиш основите още сега. 

Образованието и спорта

Нещата от живота са навързани. Спортът учи на дисциплина, която може да се прилага в учението. Образованието ни учи на логика и решаване на проблеми, които могат да ни послужат на терена. Когато мускулите ти горят и краката не те държат, няма лошо да седнеш и да прочетеш нещо интересно (а то всичко може да бъде интересно!). Обратното също е важно – не може само да се седи, децата трябва да се движат и да не спират да го правят до дълбоки старини.

Истината е, че спортът и учението далеч не са в двата ъгъла на ринга. С правилния подход, те се допълват и са магичната сплав за добре изграден характер.

Подобни статии