|

Ползи от използването на сауната след тренировка

Наситена с физически и психически ползи, рутинното посещаване на сауна може да бъде невероятно, особено през зимата, когато ниските температури могат да ви накарат да жадувате за топлина. Сауната може да има невероятно въздействие върху кожата, тялото и настроението ви.

Хората използват сауната по различни причини, независимо дали у дома, в спа центъра или в съблекалнята на фитнес залата. Във Финландия и други скандинавски страни сауната има културно значима роля. Не е необичайно колегите да се сплотяват в сауната така, както работниците в Съединените щати могат да ударят по една бира в някой бар, а в много домове е изградена домашна сауна.

Не е необходимо да се събличате напълно, за да се насладите на сауна. „Дори съм препоръчвала да сте напълно облечени, когато посещавате сауна, за да може дрехите да абсорбират потта“, казва Мелани Келър, лекар натуропат. „След това сваляте дрехите веднага след сауната, преди да се изкъпете.“

Ползи от сауната

„Започнете с посещение на сауна няколко пъти седмично в продължение на три месеца“, предлага Саманта Маккини, доктор, регистриран диетолог в Life Time, национална фитнес компания с над 150 обекта. Може да започнете с около 10 или 15 минути наведнъж, а след това да увеличите продължителността на сеансите в зависимост от нивото на комфорт.

Ако сте готови да приемете топлината, ето шест ползи от използването на сауна:

Помага за запазване на мускулната маса

Използването на сауна не само може да прочисти съзнанието ви, но и потенциално да ви помогне да постигнете фитнес целите си по-бързо, казва Маккини. Едно скорошно проучване установява, че използването на сауна може да помогне за запазване на мускулната маса, както и да предпази от възпаления.

Укрепва здравето на сърцето

Сауната може да повиши и издръжливостта на сърдечносъдовата система, тъй като с течение на времето може да намали пулса в покой.

Въпреки това престоят в сауната не е точно същият като традиционната потна сесия във фитнеса. Тъй като в действителност не използвате мускулите си по начина, по който бихте ги използвали, ако тренирате, сауната не е непременно самостоятелно предимство за фитнеса. Въпреки това, ако се използва в комбинация с тренировъчен план, може да се окаже, че сте в състояние да се натоварвате по-дълго и да се възстановявате по-бързо, отколкото ако пропуснете сауната.

Насърчава загубата на водно тегло

Дали сауните помагат да отслабнете? Макар да изглежда, че сте свалили няколко килограма след сеанса, експертите твърдят, че това е водно тегло и че самата сауна не е средство за отслабване.

Кога трябва да използвате сауната във връзка с тренировката? Маккини препоръчва да използвате сауната в почивните дни или да влезете в сауната, за да се поизпотите, след като приключите силовите си тренировки. Само не забравяйте да се хидратирате достатъчно.

Подобрява здравината на кожата

Използването на сауна може да бъде невероятно и за кожата ви, въпреки че спецификата може да зависи от вашия тип кожа. Топлината на сауната може да ви помогне по-лесно да отстраните сухите кожни клетки, а потенето може да доведе и до по-добро кръвообращение и засилено производство на колаген.

Почиства порите

Изпотяването може също така да помогне за прочистване на порите, което означава, че кожата ви може да изглежда по-чиста след използване на сауната. Но ако имате кожни заболявания като екзема или псориазис, експертите предупреждават, че сауната може да влоши състоянието на кожата ви. Консултирайте се с вашия дерматолог преди да използвате сауната и спрете, ако забележите обриви или развитие на кожни заболявания. Тъй като сауните могат да бъдат влажни, обществените сауни могат да бъдат развъдник на бактерии и плесени, които могат да причинят потенциално кожно заболяване.

Помага ви да се отпуснете

Посещението на сауна може да бъде и чудесен начин за разтоварване от деня, казва Маккини и добавя, че много хора обичат да посещават сауната вечер като начин да се откъснат от края на деня и да се отпуснат. Независимо кога влизате в сауната, важно е да сте хидратирани и да не пиете алкохол преди сеанса в сауната.

Рискове, свързани със сауната

Разбира се, възможно е използването на сауна да е свързано с рискове, особено ако го правите неправилно или го правите твърде често.

Дехидратация

Тъй като се потите, е възможно да сте изложени на риск от дехидратация. Ето защо е важно да се хидратирате преди посещение на сауната, да се въздържате от алкохол.

„Преди да използвате сауната, уверете се, че сте достатъчно хидратирани, че урината ви е бледожълта“, казва Маккини. „Правилното предложение е да консумирате около половин литър един час преди това и да продължите да отпивате вода до влизането. Ако преди това тренирате, уверете се, че не само тръгвате на тренировка хидратирани, но и консумирате поне половин литър вода на час упражнения.“

Маккини добавя, че преди да влезете в сауната, можете също така да добавите електролитна пудра или да отпиете от електролитна напитка.

Замайване

Искате да обърнете внимание и на това как се чувствате. Ако сте замаяни или ви се вие свят, това означава, че е време да излезете, казва Маккини. Едно систематично обзорно проучване от 2018 г. установи, че рисковете от сауната могат да включват ниско кръвно налягане и дразнене на дихателните пътища, наред с други потенциални опасности за здравето.

Временно нисък брой сперматозоиди

Може да има причина да избягвате честите посещения на сауна, ако се опитвате да заченете: Някои проучвания са установили, че използването на сауна може да намали броя на сперматозоидите, въпреки че ефектът е временен.

Независимо дали посещавате сауната у дома, във фитнес залата или в спа център, потенето трябва да бъде преживяване, което може да ви накара да се почувствате по-здрави, по-щастливи и по-силни.

Ако искаш да разбереш повече за твоето здраве и как да бъдеш в най-добрата си форма се включи в най-добрия ни онлайн формат МИСИЯТА. Виж как ТУК

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *