СЛЕДТРЕНИРОВЪЧНИ ВЪПРОСИ ЗА РАЗМИСЪЛ

Влизаш къщи след тичане в парка, умният ти часовник е измерил всички възможни параметри на постижението ти, и докато си теглиш душ, магията на wifi вече е синхронизаирала всички устройства, че дори е споделила за усилията ти с приятели. Докато се пъхнеш в свежестта на чистите дрехи, коментарите под публикуваното ти бягане, вече са засъхнали в онлайн пространството. Понякога поздравление, друг път с един по-друг привкус, тези коментари не онези, върху които е хубаво да се посветим.

С напредъка на технологиите, неимоверно напредват и човешките постижения. В чисто спортен аспект, ако наблюдаваме исторически възхода на рекордите в различни дисциплини, статистиката го потвърждава. И макар безспорно технологиите да ни помагат, тяхната помощ често е нож с две остриета – като едното ни реже и прави мързеливи. Информацията е толкова автоматизирана, че я приемаме на готово, а собствената си мисловна функция сме изпратили на ваканция. Има, обаче, параметри, които нито един умен часовник или устройство не могат да засекат.

Бележки

Без значение дали тренирате самостоятелно или с треньор, личните бележки могат да допринесат изключително много за подобряване на постиженията ви. Към днешна дата интернет в пълен с какви ли не тренировъчни планове – от готови пакети до, уж, специално разработени за вас. И макар част от тези програми да са направени изключително професионално и да са плод на години тестове и проучвания, всеки човек реагира строго индивидуално. И тук не говорим само за фактори като атлетично ниво, но, също така, за психология и елементи от начина на живот като цяло. 

Защо някои дни учудваме сами се си с лекотата, с която постигаме неочакваното, а друг сме като дроб? Воденето на бележки след тренировка може да ви нарисува картина, която да ви помогне да разберете защо понякога се получава добре, а друг път не толкова. По този начин може да се адаптирате в бъдеще като знаете защо да повтаряте или пък да не повтаряте даден аспект от тренировката или друг елемент от начина си на живот. 

Треньори

Треньорите от световни рангове работят не само със количествената статистика, която измерва постиженията на атлетите им, но също така наблягат и на качествената – под формата на коментари от страна на атлета непосредствено след натоварване. Точно тази информация може да доведе до прозрения къде са допуснати грешки, за да не се повтарят в бъдеще. По този начин се развива и интуицията на атлетите спрямо тренировките, а това и адекватна адаптация. Парадигмите никога не са статични. Целите и физическото ни състояние се променят. Менят се и житейските ни ситуации. Учим нови уроци непрестанно, за да подобрим и развием най-доброто от себе си.

Нашите треньори освен, че контролират тренировъчния процес с детайлно изработени програми, в които се следват параметри като повторения, серии, натоварване, темпо и почивка, така и психическото състояние, енергия и качество на тренировката. Всяка една цел без срок и контрол е просто идея във въздуха. 

Ето и няколко въпроса за размисъл, чиито отговори може да отбележите непосредствено след тренировка:

 • Как сте се чувствали през деня преди тренировката?
 • Какво сте яли и пили преди, по време и след тренировка?
 • Какво е било възприятието ви в началото, по средата и в края на тренировката?
 • Какъв е бил личния ви вътрешен разговор в различните етапи на тренировката?
 • С кого сте тренирали? Това влияе ли на мотивацията ви?
 • Какво беше времето (вятър, промяна в температурата, слънчево, дъждовно и т.н.)?
 • Има ли нещо, което сте направили различно и е довело до промени в резултатите?
 • Претърпявате ли стресови житейски ситуации?
 • Какво е нивото ви на мотивация? Има ли конкретни причини?
 • Какво е било нивото на енергия преди и след тренировка?
 • Колко часа сте спали вечерта преди тренировката?
 • Почивахте ли си след предишното натоварване?

Отговорите на тези, както и куп други въпроси, могат във времето да се превърнат във важни елементи от пъзела за подобряване на резултатите и правилното адаптиране на тренировъчния процес. Важно е да си водите бележки след като приключите сесията, докато впечатленията ви са още пресни. Знаем много добре какво става когато си кажем “аз помня, после ще го направя”. И нали технологиите са тук да ни улесняват, има куп приложения със секции коментари където на един клик разстояние може да наберете впечатленията си за броени минути. Това толкова дребно усилие може да доведе до огромна разлика в резултатите ви.

Подход

В ерата когато пръстовите ни отпечатъци отключват безкрайна база от данни, е парадоксално как губим връзка точно с тези пръстови отпечатъци. Отговорите на “защо” се крият в аналитичната ни същност и макар мега умните устройства да ни показват “колко” и “какво”, “защо” остава за нас да си обясним. Ние от 2sport4life силно вярваме в личния подход, рефлектирането и анализа за оптимални постижения. Треньорската ни философия разчита силно на изграждането на връзки и определянето на “защо” зад целите и тренировките. По този начин работим за развиването на интуицията, така че спортуващия да знае как да подходи към бъдещите си тренировъчни сесии по най-ефективния начин, въз основа на исторически тенденции и себерефлекция.

Ако вече си водите бележки, продължавайте в същия дух. Ако до сега не сте го правили, ви каним да започнете като дадете шанс на процеса да заработи във ваша полза. Опитайте в рамките на месец и сами ще се убедите от ефекта. Така както е полезно да се спираме от време на време, за да поемем дъх и осъзнаем какво се е случило, е хубаво след тренировка да си вземем своята доза медитация и отразяване на случилото се. Ако мислите, че това е непосилно за вас, може да се доверите на нашите треньори, които записват освен всяко повторение, серия и трудност на упражненията, така и психическото ви състояние, енергия и качество на тренировката. 

Първата тренировка е комплимент от нас, не изпускайте шанса си и се запишете като се обадите на тел. 0889390372. А ТУК може да видиш с кой треньор искате да тренирате..

Бъдете здрави и активни!

Подобни статии