ФИЗ-КУЛТУРА: ИЛИ РЪЖДЯСАЛИЯТ МЕХАНИЗЪМ НА УЧЕБНАТА СИСТЕМА

Здравейте, приятели!

Ето, че летните месеци се изнизаха и е време да посрещнем новата учебна година. Това лято бе доста динамично за членовете от семейството на 2sport4life, а есента по нищо няма да отстъпи на летнияритъм. Часове преди първия училищен звънец. Няма как да не обърнем внимание на една болна тема за дълбоко пренебрегвания предмет по Физическо Възпитание.

След като от МОН установиха, че по-голяма част от учениците между 1-12 клас не могат да покрият нормативите по физическо, започнаха да се разнасят слухове за издаването на учебник по предмета, че дори и включването му в матурите. Това е добре, стига да е вярно, но вместо да сядат и да учат теория на спорта, децата имат нужда от движение. Доказани и затвърдени са ползите от физическата активност върху умствената дейност.  Вместо да пренебрегваме физкултурата за сметка на „по-сериозните“ предмети, от който децата поумняват, трябва да мислим за движението като двигател, който ще допринесе за раздвижването и на мозъчните клетки.

Боли ни да виждаме България първенец сред държавите в ЕС, но по сърдечно-съдови заболявания и гръбначни изкривявания. В желанието си да направим нещо по въпроса създадохме „Детето Чудо“. Това е кондиционна подготовка за деца, както и други програми за един по-качествен и активен живот. За да има, обаче, промяна в статистиката е важно всеки родител съзнателно да обърне внимание на проблема и да се погрижи както за физическото здраве на детето си, така и за своето.

История

Нашите тела са създадени да се движат. Още от древни времена, когато хората са бягали от хищници, за да спасят живота си или пък са гонили вечерята. В еволюцията си и с напредъка на технологиите, сякаш сме ограничили движението до скролването с пръсти, а за новите поколения това се е превърнало в норма. Ученици, които не мога да пробягат 600 м, но могат да седят с часове „включени“ в социални мрежи; деца, които избиват натрупаната енергия в агресия, това ли искаме?

Важно е да съживим отново културата на физическото възпитание. Децата получават много други знания и умения, но не и как да се грижат за физическото здраве на тялото си. Вместо да пишем извинителни бележки за часовете по физическо, а децата да го възприемат като несериозния предмет, в който положението е айляк, е време да възкресим културата, която вае предмета. Защото физическото натоварване вае не само функционални и красиви тела, но също така и характер.

Въвеждането на електронни учебници ще доведе до намаляването на тежестта на онези гюлета-раници, с който се разхождат децата и, който водят до гръбначни изкривявания. Нека това бъде първата крачка към редица промени. Нека научим децата си от малки да се грижат за здравето си. Нека отново ги чуем как тичат и се смеят. Нека, също така, се погрижим и за себе си.

Ако сте организация, може да поканите нашите треньори на гости с програмата „Детето чудо“. Ако сте родител, или пък не, но сте готови за съзнателни промени към един по-здравословен и активен живот, ние сме на среща да ви помогнем. Ако вярвате в каузата за възвръщането на физическата култура, споделете я с близки, с децата си, с директори и учители. Нека заедно обърнем статистиката и превърнем българския народ в здрав и активен, защото самите ние сме този народ.

Бъдете здрави, активни и постоянни! Ние можем да ти помогнем с това, затова елате да ни посетите в залата 😉

Подобни статии