МОБИЛНОСТ НА ТАЗА

След като стана ясно, че мобилността на глезените играе голяма роля при правилното изпълнение на клек, обръщаме вниманието си към мобилността на таза. Няма място за почуда – след като прекарваме голяма част от времето си поседнали на дупето, тазът го грози опасност от сковаване. Когато на тазът му липсва адекватна подвижност, коленете и долната част на гърба губят стабилност. Всеки един от тези дефекти на движението разрушава силата ни и увеличава риска от нараняване.

Мобилност или гъвкавост?

Мобилността (подвижността) и гъвкавостта често се използват като синоними, но са доста различни. Гъвкавостта се отнася до обхвата на движение около ставата. Докато мобилността се отнася до обхвата на движение в рамките на ставата. Гъвкавостта важи за мускулите, по-специално за дължината на мускулите и, като че ли, е доста по-дискутирана тема. Липсата на мобилност води до компенсация, болки и травми. Поправката й може да има чудотворно действие на начина, по който се движим и чувстваме.

Тест за мобилност на таза

Ако ви е трудно да клекнете в пълна дълбочина с пръсти на ходилата сочещи напред, по всяка вероятност проблемът се крие в сковаността на таза или глезенът. Тестът на Томас е един от начините да установите до колко мобилен е тазът ви. Той има за цел да изследва различните структури на меките тъкани. Те биха могли да допринесат за проблеми с мобилността му.

Легнете на ръба на кушетка, маса или високо легло както на снимката, като придърпате първо едното, после другото коляно към гърдите.

Ако не сте успели да издърпате коляното до гърдите си, имате проблем с мобилността при сгъване на тазобедрената става. Това може да бъде причинено от стегнати или ограничени меки тъкани, или от ограничения на тазобедрената капсула. Ако не сте успели да издърпате един от краката си толкова близо до гърдите си, колкото другият, имате евентуална асиметрия в мобилността на тазобедрената става. Важно е да се обърне внимание на този тип разлики, за да се предпазим от травми.

Ограничения на ставата

Определя се като загуба на пространство между костите, които се свързват в бедрото. При липсата на това пространство, костите спират да се движат по подходящ начин един над друг. Стягането, което се усеща, създава преграда в ставата. Тази костна блокада прекъсва движението на бедрото (бедрената кост) в тазобедрената става, когато се опитваме да сгънем коляното към гърдите си. Това ограничение на движението се нарича феморо-ацетабуларният импинджмънт (FAI) и ако не бъдат взети мерки за третирането му, може да доведе до артроза.[1] 

Както не веднъж сме споменавали, телата ни са умни и сами намират начин да заобиколят въпросния блокаж. Това става като компенсират с движение в долната част на гърба при клякане. Това, разбира се, води до спад в силата и нестабилност. Решението на този проблем идва чрез упражнения за мобилност. Те имат за цел да увеличат пространството в тазобедрената става и като правилно активираме мускулите на глутеуса и задното бедро.

Ограничаване на меката тъкан

Ограниченията на меките тъкани в тазобедрената става включват мускулите илиопсоас и квадрицепс, IT лентата и фасцията. Заседналият начин на живот често води до скованост и стягане на въпросните структури. При липса на активност фасцията губи своята еластичност. По този начин затруднява околните тъкани да се плъзгат лесно един до друг. Чисто и просто, прекомерното седене намалява естествената гъвкавост на бедрената кост и влошава нормалните движения като клякането.

Този тип ограничение обикновено се усеща като стягане в предната или страничната част на свободното бедро по време на теста на Томас. Мерките, които могат да бъдат взети при този вид проблем са разтягане и употребата на фоум ролер.

Упражнения

Един от най-добрите начини да подобрите ограниченията в тазобедрената става е като изпълнявате упражнения с гумени ластици. Гуменият материал на лентата е еластичен и достатъчно здрав, за да повлияе на скованата капсула на таза както и да спомогне за начина, по който нашите кости се плъзгат. Това плъзгане се поддържа, докато спортистът активно се движи в специфичния диапазон на движение, който се опитваме да подобрим.

Ето и нашият екип в действие заедно със Сашо, който е част от академията ни за кондиционна подготовка на футболисти:

Както споменахме по-горе, освен упражненията с ластици, според конкретното естество на проблема, могат да се прилагат упражнения с фоум ролер, такива за разтягане или пък активация на задните мускули. Ако искате да останете конкурентни или да се движите без болка, от жизненоважно значение е да подобрите и поддържате добрата мобилност на таза. Нашият екип е винаги на среща да ви помогне, както да установите точния източник на блокаж, така и да ви наставлява по пътя към освобождаване и оптимално движение.

Още едно упражнение за мобилност на таза

Бъдете здрави и активни!

[1]https://mysurgery.bg/хирургия/интервю/880-феморо-ацетабуларен-импинджмънт-(fai)-ново-разбиране-на-коксартрозата

Подобни статии