|

Вредни ли са микровълновите фурни?: 5 причини, поради които претоплянето/готвенето в микровълновата фурна вреди на здравето ни

Следващото ти ястие, приготвено в микровълнова фурна, може незабавно да доведе до влошаване на здравословното ти състояние.

Посягайки към замразено ястие от фризера, прочитайки простите указания на гърба му и поставяйки го в микровълновата фурна, можеш да приготвиш ястие, което отнема общо три минути. И това е модерно удобство, използвано в много домакинства. Според Югозападния музей за инженерство, комуникации и изчисления (The Southwest Museum of Engineering, Communication and Computation – SMECC) повече от 95 % от американските домове притежават микровълнова фурна, защото се смята, че без нея е „почти невъзможно/доста трудно“.

Ето го и проблемът: макар че замразеното ястие може да съдържа качествени продукти, здравословни съставки и малко калории, начинът, по който се приготвя храната си, влияе пряко върху количеството хранителни вещества, които тялото приема. Този често срещан домакински уред може значително да намали хранителната стойност на храната и да влоши здравето ти, като те прави податлив на развитие на здравословни усложнения вследствие на непрекъснатата употреба на микровълнова печка. Това поставя въпроса: струва ли си удобството достатъчно, че да жертваме здравето си?

Микровълновите печки намалят стойността на храната

Загряването на храната в микровълнова фурна може да отнеме първоначалните ѝ хранителни вещества. Това, което може да е започнало като питателна чиния с храна, сега се е превърнало в „мъртва храна“ поради диелектричното нагряване на микровълните. „Те се отразяват във вътрешността на вашата [микровълнова] фурна и се абсорбират от храната, която сте сложили в нея“, пише д-р Джоузеф М. Меркола, лицензиран лекар и хирург. Водните молекули се въртят бързо в микровълновата печка и в храната с висока честота, което създава молекулярно триене и нагрява храната. Това води до промяна на молекулярната структура на храната и в резултат на това намалява съдържанието на хранителни вещества в нея.

Микровълновите печки унищожават кърмата и витамин В-12

Здравословните свойства на витамин В-12 се унищожават незабавно след нагряване в микровълнова фурна. В проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, изследователите решават да проучат въздействието на микровълновото нагряване върху загубата на витамин В-12 в храни като сурово говеждо, свинско и мляко. Резултатите от изследването показват, че при излагане на храните на микровълнова фурна се наблюдава загуба на 30-40% от витамина. В храните е установено преминаване на витамин В-12 към неактивна форма на витамина по време на процеса на микровълново нагряване.

Мощните агенти за борба с бактериите в майчиното мляко също се унищожават при микровълново нагряване. Резултатите, публикувани в списание Pediatrics, разглеждат разпространената практика да се използва микровълнова печка за загряване на замразена кърма за удобство в интензивните отделения. Изследователите тестват 22 прясно замразени проби от кърма за активност на лизозим и антитела, като загряват пробите за 30 секунди на ниска или висока мощност. Установено е, че кърмата, затоплена в микровълнова фурна при висока температура, има по-голям растеж на E. coli – 18 пъти повече в сравнение с контролната (немикровълнова) кърма. Микровълновата печка при ниски температури също драстично намалява активността на лизоцима и също така насърчава растежа на вредните за бебетата бактерии.

Микровълните създават канцерогени в храните

Когато в микровълновата печка поставяш храни, които са опаковани в пластмаса, можеш да създадеш канцерогени в храната. Въз основа на руски изследвания и германски проучвания руското правителство издаде предупреждение за опасностите за здравето, които микровълновите печки могат да имат върху човешкия организъм и околната среда. Установено е, че производството на храни, които могат да се готвят в микровълнова фурна, води до това те да съдържат токсични химикали като BPA, полиетилен терфталат (PET), бензен, толуен и ксилен казва Foodbabe.com. Установено е, че пластмасовите контейнери, използвани за затопляне на тези ястия в микровълнова фурна, освобождават канцерогени заедно с други вредни токсини в храната, които след това се абсорбират от организма.

Микровълните могат да променят състава на кръвта ви

В швейцарско клинично проучване изследователите установяват, че кръвта се променя при лица, които консумират мляко и зеленчуци, приготвени в микровълнова фурна. Осемте участници в проучването са яли храни, приготвени по различни начини, включително и такива, загрявани в микровълнова фурна. Резултатите от изследването показват, че червените кръвни клетки намаляват, докато нивата на белите клетки се увеличават, заедно с нивата на холестерола. Нейонизиращото лъчение на микровълновата печка може да повлияе на промените в кръвта и сърдечния ритъм.

Микровълните могат да променят сърдечния ви ритъм

Микровълните могат да предизвикат незабавни ефекти върху тялото ви благодарение на 2,4 GHz – честотата на излъчване на микровълновите печки. Проучване, проведено от д-р Магда Хавас от университета Трент, установи, че нивата на радиация, излъчвани от микровълнова печка, влияят както на сърдечния ритъм, така и на променливостта на сърдечния ритъм. Тези нива са в рамките на федералните насоки за безопасност, но обикновено предизвикват незабавни и драматични промени в сърдечната честота. Ако изпитваш нередовен сърдечен ритъм или някаква болка в гърдите и редовно консумираш храна, приготвена в микровълнова фурна, може би е най-добре да преустановиш използването ѝ.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *