|

МЕСО И ЯДКИ ЗА ЗАКУСКА? КАКЪВ Е ЕФЕКТА И ИМА ЛИ ЛОГИКА?

Месо и ядки за закуска? Къде е логиката?

Всеизвестен факт е, че закуската е най-важното хранене за деня. Докато спим през нощта в продължение на часове тялото ни не получава енергия и следователно веднага преминава в енергоспестяващ режим, забавяйки метаболизма. Именно закуската извежда организма от това състояние. Първото нещо, което вкараме в устата си ще диктува как ще работи тялото ни през деня. Разбира се качеството също е от значение.

Обичайно сме чували, че на закуска е добре да наблегнем на въглехидратите, защото те са най-бързият източник на енергия. Да, обаче най-бързият не значи непременно най-добрият! Въпреки, че въглехидратите осигуряват бързо енергия, в крайна сметка засищащият ефект е краткотраен. Това е така, защото те водят до бързо покачване, последвано от бърз спад в инсулиновите нива.

Защо да ядем месо за закуска?

Макар и да звучи на пръв поглед необичайно, яденето на месо за закуска има доста предимства:
– консумацията на месо не предизвиква резки промени в нивата на кръвната захар, следователно осигурява продължително чувство за ситост;
– протеините, съдържащи се в месото, са основа за изграждане на много невромедиатори – в това число допамин, ацетилхолин, катехоламини. Всички те са необходими за нормалното фунцкиониане на организма. Осигурявайки му ги от сутринта, му позволяваме ефективно да изпълнява всичките си обменни процеси;
– важността от протеините сутрин идва и от факта, че по време на сън, то не е получавало такива, а те са основен структурен блок на мускулите. Това се отнася както за спортисти, целящи да предпазят мускулите си от “самоизяждане” и да възстановяват по-бързо, така и за всеки човек, искащ повече сила и издръжливост през деня.

Защо да ядем ядки за закуска?

Ядките също не са типичният избор, който правим по отношение на сутрешното си хранене. Вероятно това се дължи на липсата на информация за ползите им, когато са приемани именно сутрин.

Ползи от употребата им

– ядките съдържат много мазнини. От своя страна мазнините създават дълготрайно усещане за ситост. Мазнините в ядките са полиненаситени или т.нар. “здравословни мазнини”. Присъствието на този вид мазнини в менюто на всеки човек е абсолютно задължително. Една от функциите им е да държат кръвната захар стабилна за дълъг период от време;
– ядките са богати на белтъци. Белтъчният състав варира според вида ядки – в орехите и лешниците например е около 15 гр за 100 гр ядки, което се равнява на 15%, но при тиквените семки достига 30%;
– в ядките се съдържат много витамини и минерали. Техните количества са идентични и дори в някои случаи надминават тези в плодовете и зеленчуците. За сравнение количеството желязо в 100 гр спанак е почти двойно по-малко, отколкото в същото количество орехи, а витамин А – 5 пъти по-малко. Ядките са отличен източник и на магнезий, чийто неодстиг е изкючително често срещан сред хората в днешно време. Няма клетка в тялото ни, която да не изсква магнезиий за функционирането си. Това важи особено много за нервната система и мускулите.

Нашият опит, който имаме от последните години с метода месо и ядки за закуска показва огромни резултати и подобрение в концентрацията, чувството за глад през деня и силата по време на тренировка. Не изключваме варианта да се приемат въглехидрати на закуска. По-важното е да сте наясно с вашите цели и нужди, както и какво работи най-добре за вас и вашето тяло.

Едно е сигурно с месо и ядки за закуска ще свалите повече мазнини и ще изградите здрави мускули.

Подобни статии