РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ МЪЖА И ЖЕНАТА, КОИТО ВСЕКИ СПОРТУВАЩ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ

Здравейте, приятели!

Усещането за жена е нещо, което отвъд представите на Ал Пачино в едноименния филм, вдъхновява. Към днешна дата жените дистилират в себе си толкова качества, че на студио Марвел не им трябва да си фантазират, за да създадат извънземен супер герой. И така, говорейки за нещата извън Земята, няма как да не опрем до вечния въпрос – ако мъжете са от Марс, жените от Венера ли са?

Дълго време света на спорта се опитва да избегне евентуална дискриминация като приравнява атлетите под един знаменател, без значение от пола им. И макар това да е много благородно, истината е, че има разлики отвъд видните и те са от голямо значение ако търсим оптимално представяне. Супермен има своето наметало, а Жената Чудо – магичното си ласо. И макар и двамата да са с невероятни дарби и физика, без да отстъпват един на друг когато са в действие, те са различни, подходът им също.

Разлики

Разликите не са много, но е важно да се отбележат. Е, разбира се, ако не броим онова усеща за жена, което нежния пол има. За начало, мъжете и жените са метаболитно сходни като около 90% от дневния разход на енергия може да се обясни с мускулна маса, мазнини и ниво на активност. И все пак, доказано е, че жените имат по-бавен метаболизъм от мъжете.[1]

От гледна точка на различията в мускулната маса, жените са склонни да имат около 2/3 от мускулната маса на мъже, като по-голяма е разликата в мускулната маса на горната част на тялото (около 1/2) от долната (около 3/4). И въпреки че мъжете са по-силни от жените, тази разлика се обяснява почти напълно (97%) от различията в мускулната маса. Това означава, че ако мъж и жена имат еднакви мускули, те трябва да имат приблизително еднаква сила.

По отношение на аеробната издръжливост, мъжете са малко по-бързи от жените при еднакви тренировки. Въпреки това, разликата е почти изцяло обяснена с разликите в състава на тялото (мъжете са склонни да бъдат по-слаби), различията в хематокрита (по-високи нива на тестостерон водят до малко по-висок брой на червените кръвни клетки) и разликите в размера на сърцето.

Естроген

Ако мъжете са от Марс, а жените от Венера, значи Марс е епицентъра на тестостерона, а Венера на естрогена. Когато говорим за различията между половете, говорим най-вече за хормонални различия. По-голямата част от разликата е, че мускулната маса се дължи на по-високите нива на тестостерон в мъжете, а голяма част от разликата в метаболитните характеристики може да се обясни с по-високите нива на естроген при жените.

Жените окисляват пропорционално повече липиди и по-малко въглехидрати по време на тренировка за издръжливост в сравнение с мъжете. Окислението на аминокиселини е по-ниско при жените в сравнение с мъжете по време на тренировка. Тези полови различия са частично медиирани от по-високата концентрация на естроген при жените.[2]

Метаболизъм

Въпреки че жените са склонни да имат повече мазнини, има и различия в това къде се съхранява тази мазнина, както и характеристиките й.

За начало, мъжете са склонни да имат повече висцерални мазнини (мазнини, съхранявани около органите в коремната кухина), и жените са склонни да имат повече периферна подкожна мастна тъкан (мазнини, съхранявани между мускулите и кожата). Това води до образуването на „ябълка“ и „круша“, или на андроидно и гиноидално разпределение на мазнините.

Мазнините при нормалните жени представляват между 18% и 20% от телесното тегло, докато при мъжете то представлява само 10%-15%. Причината за тази разлика е, че жените в някакъв момент от живота си могат да подхранват плода. След това и бебето от собствените си резерви, така че жените трябва да набавят енергия под формата на мазнини в очакване на бъдеща бременност (и трябва да заредят още повече енергия през последните две тримесечия на бременността).

Важно е да се отбележи, че всички здрави хора имат мастни резерви, необходими за правилното функциониране на телата им. Всъщност, почти пълното изчезване на мазнините може да доведе до сериозни хормонални проблеми, включващи прекъсване на цикъла при жените (аменорея, която е временно отсъствие на овулация и следователно моментна стерилност). Това се развива по време на еволюцията. за да се избегне потомство, което жената не може да подхранва със собствените си органични резерви.

Мили дами…

Вие сте жени и сте прекрасни такива каквито сте. Света е така устроен, че да дарявате живот и със самочувствие да се носите с всеки сексапилен сантиметър от своите извивки, които са били музи на не един артист. Ние знаем колко е важно да сме активни и във форма, но не за сметка на здравето и по подобие на фотошоп. Нашият треньор Лилия Сураджиева-Райков е и майка, и атлет, и жена, а както и само ние си знаем – тя е и многоръката Шива, която може да жонглира куп ангажименти и отговорности. Личният й опит и експертиза я правят ваш верен компаньон по пътя към извайването на сластна фигура, било то преди или след раждане.

Мускул

Най-важната мускулна разлика е, че жените са склонни да имат по-голяма част от влакната тип 1. Приблизително 27-35% по-голяма площ от влакна тип 1 спрямо общата площ на влакната. По-голяма капилярна плътност. Това означава по-добра тъканна перфузия. Това е способност за получаване на повече кръв към мускула за осигуряване на кислород и чисти метаболити. По-голяма способност за окисление на глюкозата и мастните киселини. Тъй като влакната от тип 1 са с повече митохондрии и аеробни ензими. Инсулиновата резистентност и диабет тип 2 са негативно корелирани с процента на влакната тип 1. Както и капилярната плътност при хора с ниско тегло и с наднормено тегло.

Жените имат приблизително 40% по-високи концентрации на плазмени мастни киселини, отколкото мъжете, и могат да използват тези мастни киселини. FAT/CD36 е най-важният протеин за въвеждане на мастни киселини в мускулите и транспортирането им до митохондриите. Концентрациите на FAT/CD36 се увеличават и при двата пола в резултат на аеробни тренировки, но те са по-високи при жените, независимо от интензитета на трениране.

Мазнини

Независимо от интензитета на тренировка, жените използват повече мазнини при всяко упражнение, отколкото мъжете, което означава, че при равни други условия, те са по-устойчиви на умора.

Обратно, мъжете имат по-висок гликолитичен капацитет от жените. Това означава, че могат да изгорят повече глюкоза в отсъствието на кислород, което е предпоставка за по-добро представяне при експлозивни усилия. Но което също означава повече натрупване на лактат и по-дълги периоди на възстановяване след тренировка. Това е свързано както с по-високия процент влакна тип II, така и с по-високите нива на гликолитични ензими.

Гориво

Има някои интересни различия в съотношението на мазнините и въглехидратите, които мъжете и жените използват в различно време.

На гладно, мъжете и жените са склонни да изгарят приблизително една и съща пропорция мазнини и въглехидрати. Въпреки това, след хранене, жените са склонни да съхраняват повече мазнини и да окисляват повече глюкоза в сравнение с мъжете. При хранене с високо-въглехидратна диета, концентрациите на гликоген се увеличават при мъжете, но не и при жените, тъй като допълнителните въглехидрати веднага се използват като гориво, вместо да се съхранят.

По време на тренировки, както вече споменахме, жените изгарят по-голямо количество мазнини спрямо гликогена. Въпреки това, след тренировка жените са склонни да изгарят по-голяма част от въглехидратите, докато мъжете изгарят по-голяма част от мазнините.

Заключение

И така, след всичко изказано, можем да заключим няколко неща. За начало, дами, не се страхувайте от въглехидратите. Имате по-добра инсулинова чувствителност от мъжете, и колкото повече ядете от тях, толкова повече ги изгаряте. Но нека не се самозабравяме и сме наясно кои въглехидрати как ни влияят. Що се отнася до тренировките, вашите мускули са по същество по-щадящи гликогена и устойчиви на умора. Тренирайте, разбира се, умно. Частта с по-големия процент мазнини не звучи на пръв поглед секси. Но всъщност (стига да не говорим за наднормено тегло), естеството на женския организъм е направено така, че да прави чудеса – дарява както живот, така и вдъхновява раждането на най-красивите творби изкуство.

Не знаем кой от коя планета е. Знаем само, че колкото си приличаме, толкова и се различаваме. И това е очарователно. Днес е денят на жената и нека усещането за нея остави следа във въздуха.

Бъдете здрави и активни!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8125870

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11101268

Подобни статии