НЕДОСТИГЪТ НА МАГНЕЗИЙ: ПРИЧИНИ И СЛЕДСТВИЯ

Ако си купите магнезий като добавка, това, което ще прочетете на листовката е:

„Магнезият допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора. Допринася за електролитния баланс, нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия. Подпомага нормалното функциониране на нервната система, подобрява мускулите и прави синтез на белтъчини. Магнезият допринася за поддържането на нормалната психическа функция, на нормалното състояния на костите и зъбите, участва в процеса на делене на клетките.“

И този път фармацефтите изобщо не ви баламосват. МАГнезият е един истински маг. Той е свързан с над 330 различни биохимични процеса в тялото. За съжаления, обаче, е и сред хранителните вещества, от чиито недостиг страдаме най-много. Представете си как няколко милиграма повече магнезий в тялото могат да допринесат за стотици реакции в организма ви, които да функционират по-добре, а вие да сте по-здрави. Активните хора са още по-предразположени към недостиг на магнезий. Статистиката е тежка и в днешно време по-голяма част от хората се нуждаят от допълнително набавяне на тази хранителна добавка.

Причини за недостиг?

1.Почвата не е това, което беше. Някога, прадедите ни са разчитали да си набавят всичко необходимо за организма по естествен начин. И ако някога броколито е съдържало достатъчно магнезий, то днес количеството броколи, което трябва да изядем, за да си набавим магнезий е двойно и тройно. В сравнение с пред-индустриалната ера, почвата днес е 40% по-бедна на магнезий и това рефлектира върху храните, на които бихме разчитали за набавяне на веществото. Към днешна дата, храната сама по себе си не може да (поне не и в разумни количества) да ни набави нужното количество магнезий, особено на активно спортуващите.

  1. ГМО. Тези три букви сами по себе си говорят достатъчно. Тук може да добавим и всякакви химикали, които се добавят към храни и чиято химична реакция в организма афектира недостигът на магнезий.
  2. Храносмилателни проблеми. Когато казват, че сме това, което ядем – грешат. Ние сме това, което храносмиламе. Разликата се крие, в това, че само нещата, които усвояваме имат реакция с организма ни. Понякога липсата на определени вещества, води до невъзможността да разградим и усвоим други.
  3. Лекарства. Някои лекарства могат да направят реакции в организмът ви, които смущават усвояването на магнезий. За допълнителна информация е препоръчително да се консултирате с медицинско лице.
  4. Алкохолизъм, наркотични зависимости и хранителни разстройства. Всички те имат ефект върху обмяната на веществата и могат да бъдат фактор при недостигът на магнезий.

Предупредителни знаци

Мускулна болка и крампиране – почти няма физически активен човек, на който да не му се е случвало да получи мускулна крампа. Този сигнал на тялото крещи: „Липсва ми магнезий, или калий, или и двете.“ Колкото по-активен сте, толкова повече магнезий  е нужен на тялото ви за да се възстанови. На клетъчно ниво, магнезиевият статус ще повлияе на това как калцият действа в организма ви. Освен онова, което свързваме с костите, калцият кара вашите мускули да се свиват, което е ключова част от енергийния метаболизъм на вашата клетка.

Безсъние, умора и безпокойство – магнезият е познат още като минерала в организма ни отговорен за отпускането. Постоянно стресираното ни тяло води до нарушаване на балансът в организма, познат като хомеостаза. Мака и понякога да е полезен, хроничния стрес може да доведе до неприятен домино ефект върху инсулина и кортизола, а това от своя страна на предизвика куп възпалителни процеси. Магнезият осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата на енергийния обмен. Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен и се нарушава сънят.

Високо кръвно налягане. Магнезият действа съдоразширяващо и спомага за понижаване на артериалното кръвно налягане. Това от своя страна води до поддържане на нормалния сърдечен ритъм и намаляване на вероятността от аритмии.

Остеопороза. За да може тялото ви да усвоява калций, ви е нужен магнезий. Изолираният прием на калций, който не се усвоява, може дори да има негативен ефект. Натрупания в организма калций може да бъде причината за калцификация на артериите и да доведе до развитие на коронарно артериално заболяване.

Мигрена. Една от причините за това нагло главоболие е недостигът на магнезий.

Възпаления.

Доказано е, че липсата на магнезий може да увеличи провъзпалителните маркери в организма ни като интерлевкин6 и кортизол.[1] Съществува силна връзка между магнезиевия дефицит и активността на С-реактивния протеин в организма, който е един от основните агенти на възпалението.[2]

Някой от богатите на магнезий храни са – тъмни листни зеленчуци (като спанакът), ядките и семената (особено тиквените семки), авокадо, банани, тъмен шоколад, фасул, риба, нискомаслени млечни продукти и кефир.

Магнезият е едно от многото малки чудеса, от които тялото ни се нуждае. Препоръчителната дневна доза е 310-420 мг/дневно, като при силно активните хора е добре да бъде завишена. В зависимост от диетата ви и спортния режим е добре да съобразите колко точно магнезий ви е необходим. Не лишавайте тялото си от този ключ към стотици подобрени функции в организма ви.

Бъдете здрави и активни!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5471632/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975661/

Подобни статии