КАКВО Е ЛАКТАТ И ЛАКТАТЕН ПРАГ?

Здравейте, приятели!

Терминът лактат, който също така можем да наречем млечна киселина, е изключително популярен сред атлети и треньори. Мистерията около същността му е почти легендарна. Някога се е смятало, че лактатът е отпадъчен продукт в следствие на анаеробно усилие. Това обяснение еволюира във времето до презумпцията, че лактатът кристализира след тренировка. Тази му реакция води до отичане и болка в мускулите. Днес знаем, че това не е така.

Изследвания по темта

Проучванията свързани с мистериозния лактат датират от 19-ти век, а в тях са замесени трима нобелови лауреати. Първият е Луи Пастьор, който предлaга, че лактатът се произвежда от липсата на кислород по време на мускулната контракция. Ото Мейерхоф предлага гликогенът като предшественик на лактата и наблюдава производството на млечна киселина при мускулното съкращение. Дуото А. В. Хил и Луптън описват понятието “кислороден дълг” и го свързват с анаеробното производство на лактат. И все пак, въпреки тези предложения, познанията ни относно лактатът придобиват дълбочина благодарение на 40-годишното изучаване на Д-р Джордж Брукс. Той е експерт от калифорнийския университет в Бъркли.

Факти

Днес вече знаем, че образуването на лактат може да настъпи в аеробни условия. Производството на лактат е резултат от усвояването на глюкоза от мускулните клетки.

Също така, вече знаем, че лактатът не само, че не е отпадък, но е и доста съществен елемент за функцията на тялото. Около 30% от цялата глюкоза, която използваме по време на тренировка, се получава от „рециклиран“ лактат.

Той е ключов регулатор при метаболизма като намалява и инхибира разграждането на мазнините за енергийни цели, както и степента на усвояване на глюкозата от клетките.

Освен всичко това, оказва се, лактатът е от решаващо значение за мозъка, тъй като е основното гориво, което използват невроните.[1]

Лактатът и здравето

Лактатът участва и в някои хронични метаболитни заболявания като диабет тип 2.[2] Нивата на лактат в кръвта на хора страдащи от болестта са 2-3 пъти по-високи, отколкото при други. Раковите клетки имат нарушен метаболизъм, затова използват твърде много глюкоза (ефект на Warburg[3]) и произвеждат големи количества лактат, които могат да допринесат за туморен растеж и прогресия.

Ясно е, че лактатът не е просто отпадък от анаеробни упражнения. Той е основно гориво и ключов регулатор на метаболизма. Възможно е дори да се окаже в епицентъра на множество хронични заболявания.

Лактат и физическо натоварване

Колкото по-голям е потокът на глюкоза в клетката, толкова по-високо е производството на лактат, независимо от наличието на кислород. По време на интензивни упражнения, производството на млечна киселина е много по-голямо отколкото в покой. Освобождаването на водородни йони (Н +) свързани с лактата, може да доведе до значително намаляване на рН на свиващите мускули, което от своя страна води до ацидоза. Това, което се случва при лактатна ацидоза е дисбаланс: организмът произвежда повече млечна киселина, отколкото може да усвои. Това може да доведе до намаляване на капацитета на мускулната контракция, което от своя страна може да причини значително намаляване на пиковата сила на свиване, намаляване на максималната скорост на скъсяване на мускулите и ефективност.

Добре тренираните атлети са много ефективни в изчистването на млечна киселина още на мускулно ниво, като по този начин изнасят по-малко количество лактат в кръвта. Това позволява на свиващите мускули да премахнат по-бързо H +, както и по-бързото рециклиране на лактата за допълнителна енергия.
По време на тренировка лактатът се произвежда главно в бързите мускулни влакна, които използват много глюкоза за енергия, но се изчиства главно от бавните мускулни влакна. Това е сложен процес, включващ различни лактат-специфични транспортери и ензими.
Тренировката за издръжливост (в зона 2) има за цел да подобри капацитета за изчистване на млечна киселина чрез увеличаване на броя на митохондриите главно в бавните мускулни влакна, както и чрез увеличаване на броя на специфични транспортери и ензими.

Лактателен праг


Колкото по-метаболитно стресирани стават мускулите, толкова по-голямо е натрупването на лактат и Н+. Митохондриите също биват стресирани, за да изчистят лактата. Ако интензитетът на упражнението продължи, това ще доведе до “задръстване” капацитетът на митохондриите и невъзможността им да продължат да изчистват млечна киселина. Тогава нивата на лактат в кръвта се покачват и настъпва въпросното метаболитно събитие, когато упражнението не може да бъде извършвано повече.

Измерването на лактатния праг е важно за атлетите и техните треньори, за да могат да следят прогреса и да създават оптимален тренировъчен режим. Една от най-големите заблуди, обаче, е прекомерното трениране около лактатния праг с цел повишаване на капацитета за изчистване на млечна киселина. Това, освен, че изтощава атлета, реално няма смисъл, тъй като, както стана вече ясно, бавните мускулни влакна са тези, които изчистват лактата докато е още в мускула. По тази причина, освен специфичните тренировки, тези в зона 2 са най-подходящи.

Друг метод, който помага за подобряване на лактатния праг е тренировките с турникети и задържане на венозното кръвообращение в крайниците. Този метод използват и нашите треньори с всички трениращи, използвайки най-добрите технологии на пазара за такъв тип тренировки.

Ако искате да станете част от нашите специализирани тренировки за бегачи и спортисти, които искат да подобрят своята издръжливост просто се обадете на нашия телефон за връзка.

Бъдете здрави и активни!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390802/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992628/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849637/

Подобни статии