|

ЙОАННА “НА СЦЕНА ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СИ В ТОП ФОРМА”

Здравейте, приятели. 

В продъжление на нашите статии  “Тренировки за певци” виж ТУК и “Какви са ползите от дишането с диафрагма” виж ТУК, решихме да потърсим един от най-отвърдените поп певци в България. Това е Йоанна Драгнева, известна с хита „Let The Music Move Ya“. Песента става много популярна и е включена в много компилации в Европа и Азия. По-късно е издадена и песента „Addicted To You“ – дует с американския изпълнител от популярната група от 90-те години „Ту фор Фемили“ Майк Джонсън.

Първият солов сингъл на Йоанна е „Целувка за сбогом“, написана за нея от бившия вокал на дуета КариZма – Миро, през март 2009 г.

През 2011 г. Йоанна представя втория си самостоятелен сингъл – „Нищо случайно“ („Fly so high“), който се превръща в един от българските летни хитове на годината. 

Йоанна представя България с песента “Take Me Away“, по време на конкурса ЕвровизияБелградСърбия2008 г.

Ето какво каза тя пред екипа на 2sport4life по темата с тренировките и формата за един певец.

1. До колко е важно за един изпълнител да отделя време за своята физическа подготовка?

– Лично аз смятам, че без значение каква професия имаш, движението и спорта са важни, за да бъдеш в добра кондиция и добро състояние на духа. Разбира се, когато си на сцена винаги е добре да си в топ форма. А относно времето прекарано в тренировки, според мен всяко тяло само подсказва колко трябва да се натоварва.

2. Имаш ли лични наблюдения върху взаимовръзката между добрата физическа форма и по-доброто представяне на сцена?

– Много е важно да се чувстваш добре в кожата си. Колкото повече се харесваш, толкова повече предаваш на публиката своята увереност. Но това е за визията. Не трябва да пропускаме и друг важен фактор- здравето. За певците особено важно е дишането и правилното натоварване, комбинирани с правилно дишане подпомага и самото представяне на сцена.

3. Ти самата как поддържаш физическата си форма?

– Аз не се натоварвам много, обикновено сутрин правя кратки упражнения в къщи и уикендите правя джогинг в парка.

4. Доказано е, че кардиото увеличава белодробния капацитет. Това може ли да повлияе положително на пеенето?

– Според мен кардиото е основното в поддържането на добра физическа подготовка. Така цялото тяло се събужда и активизира, разбира се като добавим и правилното дишане, всичко се нарежда. Както вече споменах, правилното дишане и функциониране на белите дробове е много важно за певците.

5. Имаш ли негативен опит с физически натоварвания, които са попречили на вокалните тренировки или някое участие? (Твърди се, че прекомерното вдигане на тежести и увеличаване на мускулното напрежение, особено в раменните, гръдните и вратни мускули може да доведе до притискане на ларингалните такива и оттам до смущение на гласа).

– В интерес на истината аз никога не съм се натоварвала толкова много физически, но когато тичам в парка на хладно или студено време, внимавам много за гърлото и гласа, защото лесно може да се настине и да си навредиш.

6. Работиш ли специализирано за стабилизация и укрепване на коремните мускули, за да използваш въздуха пълноценно?

– При пеенето важна роля има диафрагмата. Има специални упражнения за нея. Но и коремните преси никога не са излишни.

7. Колко важна е стойката при пеенето? Може ли мускулният дисбаланс и изкривяванията да попречат на певческия потенциал?

– Да, стойката е много важна, заради диафрагмата. Ако си прегърбен няма как да звукоизвличаш правилно и в пълния си капацитет, затова е хубаво да се пее в изправена позиция. А и е естетически красиво.

8. Имаш ли любимо упражнение?

– Харесвам бавните упражнения за разтягане.

9. А такова, което не обичаш, но знаеш, че е полезно?

– Всички упражнения, които са ми трудни!

10. Спазваш ли хранителен режим?

– Опитвам да се храня здравословно и избягвам вредните храни. Много обичам полодове и зеленчуци и наблягам на тях. Разбира се хапвам месо и тестени изкушения, но всичко с мярка. 

11. Какво те кара да се усмихваш?

– Други усмихнати хора

Както виждате и певците имат нужда от правилна тренировъчна методика, за да подобрят и поддържат представянето си на сцената. Ако и вие сте певец и искате да сте сигурно, че не се претоварвате във фитнес залата и ипзълнявате упражненията както трябва може да се запишете за нашите тренировки за певци. 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите, за да може повече хора да достигнат до нея. 

Ако искате да виждате статии с подобни теми просто ни пишете в нашата контактна форма. 

Бъдете здрави и активни! 

Подобни статии