ЗА ЖЕНАТА И КРАСОТАТА

Богиньо! Нимфо! Съвършенство! О!

– У. Шекспир, „Сън в лятна нощ“

„Огледалце, огледалце на стената, кажи коя е най-красива на земята?“ – си мислила Ева докато погледа й шарил между отражението в огледалото и плаката с модел, който бил залепен на вратата. Но още преди огледалцето да отговори, Ева някак посърнала и денят й започнал на криво. Сторило й се, че паласките й са подпухнали. О, ужас! О, нерви! И, разбира се, нахокала под носа си съседката за дето я черпила с домашен сладкиш предишния ден. Въглехидратите и съседката поели вината за това, че Ева никак не се чувствала красива днес. Всички останали поели раздразнения й нрав.

Какво ли би казал на Ева Рубенс, за чиито очи женската красота се криела в пухкавите и надиплени форми на тялото. Едноименният тип жена – еталон за красота по времето на Ренесанса – в други времена съвсем не би бил „вървежен“. Представете си само оглозгания до кости модел Туиги да позира за картина на Рубенс! О, времена! О, нрави! Какво би казала съвременната абитуриентка ако й кажете, че аристократичната визия се крие в плътните, охранени форми и бледия тен? Уточнете, че всички онези грижи с диети и посещения на солариум водят до не толкова модерния някога работнически вид.

От Клеопатра до Джей Ло, за жената и красотата са пяти песни и писани поеми; рисувани са картини и ваяни скулптори; водени са войни и са брандирани линии бельо и парфюми.

Но какво е красотата?

Според Wikipedia „Красотата е абстрактна характеристика, абстрактна категория, която отразява хармоничното съчетание на отделните черти и елементи в даден обект, така че да се получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие както за очите, така и за ума.“

За видни пластични хирурзи е симетрия, а за дървените философи тема за размисъл и спор. В днешно време красотата е най-вече индустрия, която налага (често нереални) стереотипи. Те от своя страна водят до масовото вечно недоволство у модерната жена и вечната й борба за съвършенство, наложено от медиите.

Субективизмът на красотата я прави оръжие скрито в очите на наблюдателя. Същите тези очи, разбира се, биха възприели това, което виждат по изключително различен начин в зависимост от мястото и времето, в което живеят. „Перфектната жена“ е ефимерен идеал, който през вековете се е променял до неузнаваемост.

Може да проследите процеса във видеото:

Как ли предстои да продължи това видео? През последните десетилетия на жените им се налага да варират от супер слаби „наркотично-зависими“ визии до изпилени и изваяни мускулни форми ала „културист преди състезание“. Всичко това, докато се опитват да запазят вътрешния си мир, да не превръщат желанието за нещо сладко в грях и най-вече – да запазят здравето си.

Обръщайки поглед назад, е неизбежно да не потърсим малко древна мъдрост по въпроса. Отговорът на въпроса какво трябва да искат хората от живота според древноримския поет Ювенал е „Здрав дух в здраво тяло“. Ние от 2sport4life намираме този отговор за съвсем автентичен и посвещаваме времето си в това да помогнем на всеки да достигне своят здрав дух в здраво тяло.

Всеки от нас е с уникални както физически, така и душевни характеристики. Да се опитваме да отговаряме на нечии стандарти значи само да робуваме на идеология, която цели да заличи индивидуалността и да ни превърне в прототипи.

Според нашия треньор Лилия Сураджиева Райков красотата е „синхрон между вътрешния и външния свят на човека“. Затова и освен, че тренировките с нея ще изваят формите ви, преди всичко Лилия ще ви помогне да заобичате себе си. Тази есен е запретнала ръкави с мисия: да помогне на вас жените да се обичате и чувствате здрави и красиви. Освен като лице на кампанията Мисия „Обичам се“, зад която стои био магазин Зелен, Лилия е подготвила специалната тренировъчна програма Glute Fix, с която всяка дама ще извая своят собствен вариант на Венера Милоска.

Висока, слаба, пищна, руса или брюнетка – жената винаги е била муза, най-вече заради усещането, което носи, а то неизменно идва отвътре. И макар според епохата и културата еталонът за красота да е контекстуален, здравето май никога не излиза от мода. За екипът на 2sport4life здравият вид е най-красивият (и не, не говорим за мускули, или поне не само ;)).

Бъдете здрави, усмихнати и активни, или иначе казано – красиви! И елате да тренирате с нас, за да постигнете най-здравият ви вид!

Подобни статии