|

ЗА ДЕЦАТА И ВДИГАНЕТО НА ТЕЖЕСТИ: МИТОВЕ И ФАКТИ

Децата вземат пример от родителите си. Докато са в ранна възраст се превръщат в техни огледални образи като мимикират жестовете им. Така едно бебе започва да разгадава мистериите на света, а моделът за подражание неизбежно е този на заобикалящите го хора. С годините нещата градират от прости жестове до желанието например „и аз да съм здрав като татако“. Няма нищо по-приятно за бащата от това да бъде вдъхновение за сина си и да споделя страстта към спорта с него. Да де, но когато мама разбере, че вместо да си играят на колички, бандата тайно вдига тежести в гаража, нещата могат да придобият скандални параметри.

Тази статия има за цел да обясни научно какво стои зад най-популярните доводи на майките, и съответно митове, около вдигането на тежести от деца.

Мит №1: „Вдигането на тежести може да попречи на растежа на детето“

Зад това твърдение, макар и не винаги хората, които го употребяват да са наясно, стои страхът от потенциалното нараняване на растежните пластини, намиращи в краищата на всяка кост. Те са по уязвими докато процеса на растеж на костите наречен осификация продължава. Растежът на костите продължава до 20-25 годишна възраст, минавайки през различни етапи. В процеса на растеж, костите могат да бъдат 2-5 пъти по-слаби от околните тъкани.[1] Обратно на „логиката“, обаче, не вдигането на тежести е сред основните причинители на наранявания на въпросните плочки. Контактни спортове като футбол, баскетбол, бейзболът, гимнастиката и хокей могат да бъдат далеч по-виновни.[2] Истината е, че нито едно проучване не е съобщило за нараняване на растежните плочи на децата при трениране с тежести, стига това да е било под инструкциите на хора с опит.[3]

И така, научно няма никакви доказателства за рискът от забавяне или спиране на растежа при деца, които вдигат тежести. И все пак, ще каже някоя майка, то си е опасно. 

Мит №2: „Вдигането на тежести е опасно за детето“

Ще попитате, как може да не е опасно, нали детето може да навреди на гърба си, да си извади нещо, да прецака ставите и сухожилията? Не е за деца тази работа, ще кажете. Противно на общоприетото схващане, вдигането на тежести е една от най-безопасните физически дейности за практикуване без значение от възрастта. Както споменахме, други контактни спортове могат да бъдат далеч по-опасни както и играта на двора, катеренето по дървета и други хобита. Практикувано под наставлението на професионалисти и изолирано от външни фактори като реакцията на съотборник, вдигането на тежести може да бъде не само едно от най-безопасните занимания за деца, но и едно от много полезните.

Ползите

Неизбежно, рано или късно, децата ще опрат до тежести. Ако се занимават със спорт, общата физическа подготовка е нещо, което присъства в менюто на всеки атлет, особено ако иска да бъде конкурентен. Има много ползи от тренировката с тежести от ранна възраст. Едно от които е насърчаването на нормалното образуване и растеж на костите. Младежите, които вдигат тежести, често показват по-висока от средната костна плътност в сравнение с други атлети.[4] През 2001 г. група изследователи проследяват 30 млади момчета (на възраст 9-10 години), които участват в структурирана програма за вдигане на тежести в училището си. В това изследване целият първи месец е посветен единствено на преподаването на правилната техника. Много от децата са тренирали само с дървена пръчка в началото! След две години изследователите сравняват резултатите си с деца от същата възраст, които участват само в часовете по физическо възпитание. Децата, които са вдигали тежести са със завидно по-голяма сила от другите и без никакви увреждания или травми.

Вдигането на тежести от ранна възраст може дори да помогне за намаляването на появата на наранявания в други спортове.[5] Младите спортисти, които вдигат тежести, са по-малко склонни към травми в избрания от тях спорт. Също така, се възстановяват от нараняванията по-бързо в сравнение със съотборниците им, които не вдигат тежести.[6]

Колко рано е твърде рано?

След като стана ясно, че едно дете няма, нито да спре да расте, нито да се пребие, докато тренира с тежести, значи смело всички деца да се хващат с подувките, така ли?

Грешка.

Според Feigenbaum и Baraki[7] е уместно да оставяте децата си да направят няколко набора от мъртви тяги или клекове с малко тегло. Но не бива да ги подлагате на прогресивна тренировъчна програма. Kъдето да увеличават теглото на всяка сесия, докато не стигнат до Етап 4 скалата на Танер. Когато едно дете е в този етап, то вече е навлезнало в пълен пубертет. Причината, поради която не е разумно да подлагате едно дете на градивни силови тренировки преди това е, че децата нямат хормонални нива. По-специално тестостерон, които да стимулират напредъка и да се възстановят между сесии. Като цяло, децата влизат в този 4-ти етап между 11 и 17 години.  Разбира се, при всяко дете е различно. До тогава правило, което може да спазвате ако се чудите какво да бъде съпротивлението в тренировките за вашето дете е не повече от 30-50% от телесната му маса. Като това е строго индивидаулно. 

Заключение

Ако сте родител и се чудите как да подходите спрямо тренировките с тежести на детето си, може да започнете с отговорите на няколко въпроса:

– Достатъчно зряло ли е детето, за да възприема инструкциите на своя треньор?

– Дали тренировъчната програма набляга на техниката на повдигане, а не на количеството на вдигнатите тежести?

– Има ли квалифициран треньор, който да контролира младия спортист?

– Треньорът разбира ли как да следи тренировъчната програма и да променя интензивността на повдигането, за да избегне претоварване?

Повдигането на тежести е абсолютно безопасно за вашите деца. Това няма да застраши растежа им и няма вероятност да се наранят. В още крехка възраст могат да упражняват техника с лостове за деца. Навлизайки в пубертет, тренировките могат да придобият по-сериозен, градивен, спартански режим. Не само, че това ще укрепи двигателната система на детето, но и ще допринесе при проявите му в други спортове. Но най-важното остава да бъдете пример за своето дете като активни родители.

Това е и нашата амбиция през последните години в тренировките за деца “Детето Чудо” както и академията ни за кондиционна подготовка за млади спортисти. Вече гордо можем да кажем, че имаме зад гърба си стотици деца, с които работим. Ако искате да запишете вашето дете да тренира при нас просто ни пишете или се обадете на 0889390372. 

В това видео можете да видите деца, с които сме работили през годините от възраст в детската градина до 15 годишни. 

Бъдете здрави и активни!

[1] https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/659579

[2]https://www.researchgate.net/publication/6978000_Physeal_injuries_in_children’s_and_youth_sports_Reasons_for_concern

[3]https://www.researchgate.net/publication/40039109_Resistance_training_among_young_athletes_Safety_efficacy_and_injury_prevention_effects

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8231753

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/036354657800600406

[6]https://www.researchgate.net/publication/232182455_The_Prevention_of_Sports_Injuries_in_High_School_Students_Through_Strength_Training

[7] https://www.barbellmedicine.com/should-kids-be-strength-training/

Подобни статии