|

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ЕАА И ВСАА?

Ако решите да се разсеете по време на тренировка, спрете и се огледате, едно от многото неща, които ще ви направят впечатлениенаоколо е цветната консистенция на напитките в шишетата. Приличат на онези разтворими степчета от „соц“ времената, но съвсем не са. Тук говорим си за високо технологични напитки, чиято формула ни доближава до свръхчовекът към когото се целим. Става дума за аминокиселини. Към днешна дата бюфетът от вкусове и формата, под която може да намерите този почти вълшебен еликсир е толкова голям, че ако се чувствате объркани, знайте – не сте единствени. Аминокиселини за закуска; такива за преди, по време и след тренировка, или пък за лека нощ; аминокиселините са новата тренд напитка, а в следващите редове ни предстои да разнищим причината за това.

Какво са аминокиселините?

Може би най-популярното обяснение е съпоставката с Лего – ако мускулите ни са замък от Лего, то аминокиселините са малките части на играта. Макар, че това обяснение е семпло и адекватно, то не е съвсем пълно. Ролята на аминокиселините надхвърля градивния елемент. Те са от съществено значение за синтеза на протеини, ензими, хормони, невротрансмитери, метаболитни пътища, психическа стабилизация и почти всяка функция, която се осъществява в тялото ви.[1]

Ако продължим с Лего метафората, по-подходяща аналогия би била, че когато изсипете съдържанието от кутията, парченцата сами се събират в магически кораб, който след това плава сам във въздуха, докато убива мухи като стреля с миниатюрни топки, и да, оставя следи в гипс картона на дома ви. После корабът акостира в леглото за възстановителен сън. И така, аминокиселините са много повече от градивни елементи. Делят на две основни категории: незаменими (основни) аминокиселини (ЕАА) и заменими аминокиселини с разклонена верига (ВСАА).

Незаменими аминокиселини(ЕАА)

Тези аминокиселини, както подсказва името, са от съществено значение. Това е така, защото тялото ви не може да си ги произведе. Вместо това, трябва да го снабдите с тях чрез диетата си или с помощта на хранителни добавки. В следващите редове ще ви запознаем официално с всяка една незаменима амино киселина по отделно.

Фенилаланин

Традиционно се продава заради аналгетичния си (болкоуспокояващ) и анти-депресантен ефект. Той е естествената алтернатива на стимуланти като кокаина и амфетамините. Допринася за повишените нива на норепинефрин в мозъка, което пък от своя страна понижава стойността на възприеманото усилие по време на тренировка. Ако усетите прилив на неудържимо щастие докато изпълнявате някоя невъобразимо смазваща серия, не се притеснявайте – не сте мазохист – фенилалалинът говори вместо вас. Храните, в които може да го намерите са прясно мляко, фъстъци, бадеми и сусам.


Валин

Валинът, наред с изолевцин и левцин, е нещо като двоен играч, тъй като се подвизава както в ЕЕА, така и в ВСАА. Той помага за предотвратяване разрушаването на мускулните протеини по време на тренировка. Това означава, че ако приемате Валин по време на тренировка, може да се възстановите по-бързо, защото ще имате по-малко мускулни увреждания. Храните, в които може да го намерите са риба, сирене, пилешко, пуешко и фъстъци.

Треонин

Тази аминокиселина спомага за изчистването на организмът от токсини и предотвратява натрупването на мазнини в черният дроб. Освен това е важен компонент от колагена. Храните, в които може да го намерите са риба, яйца и банани.

Триптофан

Предшественик на серотонина (мозъчен невротрансмитер) и като такъв може да потиска болката. Ако го приемате преди лягане, дори предизвиква малко сънливост. Основната причина за приемът натриптофан е увеличаване толерантността към болката по време на тежки тренировки или състезания. Храните, в които може да го намерите са банани и овес.

Изолевцин

Изолевцинът, както вече споменахме, присъства в BCAA. Има характеристики подобни на Валин. Храните, в които може да го намерите са високо белтъчни храни от животински произход.


Метионин

Метионинът помага на тялото да преработва и премахва мазнините. Съдържа сяра–вещество, което е необходимо за производството на най-разпространения в природата естествен антиоксидант–глутатион. Вашето тяло се нуждае от много метионин, за да може да произведе две други, съдържащи сяра аминокиселини – цистеин и таурин. Те помагат на организма да елиминира токсините, да изгради здрави тъкани и да стимулира сърдечно-съдовата система. Метионинът помага на черния дроб като предотвратява натрупването на мазнини, осигурява нормалната муфункцияи регулира глютатионовите запаси, необходими за неутрализиране натоксините. Храните, в които може да го намерите са риба, ядки, млечни продукти, спанак и царевица.

Хистидин

Хистидинът играе роля в изграждането на червени и бели кръвни телца. Препоръчва се при анемия и язва. Храните, в които може да го намерите са ориз, ръж, яйца и пилешко.

Аргинин

Аргининът е онзи магичен елемент, който притежават малките сини хапчета, които помагат на порасналите момчета. Аргининът помага при синтеза на азотен оксид, а тойе вазодилататор, който увеличава притока на кръв. Като предшественик на креатина, има силно изразен анаболен ефект. Аргининът подпомага при зарастването на рани, има положителен ефект върху имунната система и се препоръчва при хронична умора. Храните, в които може да го намерите са растителни и животински белтъчини.

Заменими аминокиселини с разклонена верига(BCAA)

Тримата главни героя в състава на ВСАА са гореспоменатите: Левцин, Изолевцин и Валин. Теса по-евтиния братовчед на ЕАА-тата и се метаболизират в мускулите, а не в черния дроб. Това означава, че може да разчитате на тях като енергиен източник по време на тренировка, което пък предотвратява преждевременното разрушаване на мускулите. Не едно и две проучвания показват, че атлети, които приемат ВСАА демонстрират по-голяма ефективност от тези, които не приемат.[2]

Проучванията показват още, че BCAA имат позитивно влияние върху редица други фактори като увеличаването на броя на червените кръвни телца, хемоглобина, хематокрита и серумния албумин. Могат да понижат кръвната глюкоза на гладно и да намалят креатин фосфокиназата, което означава по-малко възпаление. Ниските кръвни нива на ВСАА са свързани с повишена умора и намалена физическа активност. Изобщо, само хубави неща можем да говорим за ВСАА. Дори докторите ги използват за спомагане на лечението на множество различни заболявания.

И все пак…

Ние сме част от природата, а тя е създала всичко, от което се нуждаем. При положение, че се придържате към балансирана диета, в която включвате гореспоменатите храни, няма да страдате от недостиг на аминокиселини. Ако, обаче, тренирате като нинджа и усилията ви надхвърлят тези на средностатистическия човек, малко външно подкрепление би било от полза. Изследване, в което 3 фокус групи приемат суроватъчен протеин, ЕАА и ВСАА, доказва, че белтъчният баланс при групата със суроватъчния протеин е доста по-висок.

Това само по себе си прави суроватъчния протеин по пълноценен източник на аминокиселини за мускулен синтез от колкото BCAA.  

Както винаги, ще кажем, че няма една правилна формула за всички. Ако се чудите как да съчетаете хранителните си навици и тренировъчен режим винаги можете да потърсите помощ от специалистите в екипа на 2sport4life ТУК.

Ако искате да ни се доверите напълно тренирайте с 2sport4life и се хранете с Food4life

Бъдете здрави и активни!

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19301095

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241904/

Подобни статии