ПРАВИ ЛИ НИ BULLETPROOF КАФЕТО ПОЧТИ БЕЗСМЪРТНИ?

История в Тибет

Още от древни времена, в Тибет сервират чаят подправен с масло от як. Героят на Брад Пит във филмът „Седем години в Тибет“ определено не беше фен на местната напитка. Може би щеше да му се услади повече, ако беше кафена… В днешно време, кафе с масло за закуска вместо кроасан набира все по-голяма популярност. Bulletproof оглавява класацията със своя микс от кафе, краве масло (за предпочитане от свободно пасящи крави) и специално средно-верижно триглицеридно масло MCT (или пък кокосово масло), които миксирате в блендер. Лицето, което стои зад бранда е Дейв Аспрей, който след пътуване до Тибет и почерпка от месния маслен чай, ражда идеята. Макар и повлиян от тибетската напитка, Аспрей съумява да я адаптира спрямо вкусовете на западния свят и не след дълго продуктът му се превръща в хит. Bulletproof кафето ви помага да сте фокусирани като в същото време ви държи сити.

И докато Тибетците отпиват деликатно маслен чай, още стотици години преди Христа, се твърди, че Етиопско племе е смесвало счукани кафени зърна с мас за енергия преди да поеме на дълъг преход. Въпросът, разбира се, е къде се крие магията на тази комбинация?

Прием на мазнини

Ако сте чели някоя от статиите ни за Кето режимът, ще знаете, че мазнините не са онзи враг, за който някога ги мислехме. Накратко, когато ограничите приема на въглехидрати и тялото изчерпи всичките си запаси, черният ви дроб започва да възпроизвежда кетони, които превръщат мазнините в енергия за тялото и мозъкът ви. Кетозата има множество предимства, сред които гордо се нареждат загубата на тегло, чувството за ситост, избистрения фокус и засилената памет. За разлика от енергията почерпена от въглехидратите, която ту удря тавана, ту дъното, тази от мазнините е стабилна и не проявява фриволността на борсата.

Ползи от кафето

Bulletproof кафето, разбира се, има пръст в схемата, тъй като калориите от въглехидрати са му нулеви. Освен, че е богато на мазнини, магичната напитка съдържа и други допълнителни свойства. Кафето спомага за производството на кетони, дори и да не сте на ниско въглехидратна диета.[1] Но впреки, че кафето спомага за производството на кетони дори и когато консумирате въглехидрати за закуска, силно ви съветваме да не приемате Bulletproof кафето си с такива, защото това ще доведе до необходимостта да сменяте размера на дънките…за по-голям. Тялото ще излезе от кетоза, ще обърне внимание на захарите, а всички онези мазнини, които уж щяха да бъдат енергиен източник, ще си ги прибере за зимнина. Така че, моля едно Bulletproof кафе БЕЗ захар!

Маслото

Средно-верижното триглицеридно масло, от своя страна, за разлика от дълго-верижното такова, се усвоява по-бързо и подпомага производството на кетони. Ето, че освен кафето, маслото също дава тласък на производството на кетони. Има няколко различни вида средно-верижното триглицеридно масло – С12, С10, С8 И С6, чиито номера съвсем логично описват дължината на веригата. Колкото по-малка е тя, толкова по-ефективно е производството на кетони. Обикновено, С6 не се използва, тъй като предизвиква раздразнение на стомаха и не ухае приятно. По този повод С8 и С10 са предпочитаните съставки за сутрешното ви кафе.

Маслото от свободно отглеждани крави ни снабдява с витамини като К2, А и Е. Според проучвания, е по-богато на омега 3 и антиоксиданти.[2] Това, разбира се, е по-скоро бонус, отколкото витаминозна бомба.

И така, става ясно, че Bulletproof кафето е прекрасен спътник на онези поели по пътя на Кето режимът или постенето. Дори и да не сте изцяло от тази категория хора, може да се приобщите към онази на Hi-tech визионерите, които зареждат мозъка си с Bulletproof кафе като почва за по-добър фокус и блестящи идеи. Предимствата на този енергиен коктейл сутрин са видими, но до колко ежедневната консумация е полезна си остава полемика. Докато едни проучвания сочат ползите му, други изпъкват недостатъците. Не всеки организъм реагира на консумацията му по един и същи начин. Затова, няма по-добър съвет от това да опитате и да прецените сами за себе си. Единственото, за което ще ви посъветваме е да не посягате към подсладителите, захарта и меда, и да не добавяте по някоя баничка или палачинка към него.

Вижте как да си направите кафето във видеото:

Бъдете здрави и активни!

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28177691

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846864/

Подобни статии