КАРДИОТО НА ГЛАДНО – МАГИЯ ИЛИ МИТ?

Защо кардио?

Когато чуем думата кардио, неизменно изплуват картини на потящи се хора, които тичат или карат колело. Целта е да стопят всички онези благинки, на които им се е насладило небцето. Знаете – банички, тортички, чипс, шоколадче, палачинка…Основната причина за практикуване на кардио тренировки е цел отслабване. Въпреки това, издръжливостта и общия физически тонус, и здраве вървят ръка за ръка.

Човекът-ловец бягащ към плячката си или от някой звяр, винаги трябва да бъде в добра форма. И ако оставите дивака във вас да умре! Ако станете подвластни на асансьорите и стигнете до момента, в който качването до третия етаж ви взима дъха, значи е време да се вземете в ръце. Прегърнете идеята за кардио тренировки. Активно спортуващите и професионалистите, могат да се стремят към повишаване на издръжливостта и по-добра адаптацията към кетоза като подходят към кардио тренировките си по нов начин.

На гладно

Фастингът става все популярен, а ползите от него придобиват полемичен характер. В случая, няма да говорим толкова много за постенето, колко за това да се практикува кардио тренировка на гладно. Това най-лесно се случва сутрин преди да сме закусили и поне 8 часа след последното ядене. Разбира се, зависи от фактори като в колко сте вечеряли, в колко сте си легнали и, кога ставате. Също така се осланя на вярата ни, че не сте сомнамбули и не си приготвяте среднощни пиршества – шегата настрана!

Сутрин след като дълго време не сме приемали храна гликогеновите запаси са изчерпани. Естествения път на тялото да почерпи енергия е като разчита на хазната от складирана енергия в масните депа. Адаптацията към използване на енергия от мазнините е важна особено за хора практикуващи спортове свързани с издръжливост. Скиори, алпинисти, бегачи, колоездачи, и всички, които са активни с часове, могат да почерпят по-лесно и ефективно енергия от мазнините. Това се случва, когато изгорят въглехидратите като източник на такава.

Но… на къде без „но“? Важно е да знаем, че на гладно освен, че горим мазнини, горим и мускулна маса. В зависимост от желаните резултати, можем да компенсираме от тази загуба като приемаме протеин и амино киселини. Важно е да се отбележи, че различни изследвания са довели до различни заключения. Относно до колко много по-ефективно или не е кардиото на гладно от това без стържещ стомах. Докато някои изследвания доказват ползите, други стигат до заключението, че разликата е незначителна.

Съвети

Въпреки липсата на консенсус по въпроса, дали кардио тренировките на гладно са подходящи за вас, може да стане ясно само и единствено ако опитате. И това, както всяко друго нещо, изисква отдаденост и няма да бъде магично мигновено решение. Темповете на адаптация ще зависят от историята ви и това колко зависими сте към въглехидратите. Важно е да започнете постепено с  една лека като интензитет тренировка, за да видите как държат силите ви. Първоначално ще е трудно, но не се обезкуражавайте, тъй като това значи само, че ще видите драстична прогресия. Когато стигнете до пълна едночасова кардио тренировка на гладно и се чувствате силни, може да надградирате. Храненето веднага след тренировка ще ускори възстановителния процес, затова не си мислете, че ще изхитреете ако залъжете глада в опит да постигнете по-голям ефект.  Този тип тренировки не се препоръчва на деца, бременни и хора стадащи от диабет. 

Нека излезнем от параметрите на изследванията, професионалните постижения и болната амбиция да стопим мазнините. Да започнем деня с физическа активност, защото е зареждащо и действа удивителено на остатъка от деня!

Бъдете здрави и активни!

Препоръчваме консултация с личен лекар преди драстично да променяте диетата си!

Подобни статии