Неправилна механика на дишането и какво причинява на гръбначния стълб

Според “Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта” дишането трябва да функционира по следния начин:

Коремните мускули се отпускат, а диафрагмата се свива надолу, избутвайки всички вътрешности от пътя.

  • Междуребрените мускули се свиват, за да разширят гръдния кош, намалявайки налягането на въздуха в белите дробове и създавайки вакуум в гръдната кухина.
  • Въздухът преминава през носа и устата в отговор на вакуума.
  • Междуребрените мускули и диафрагмата се отпускат, а коремните мускули се свиват, изтласквайки въздуха от белите дробове.

Сега, ако имаш лоша стойка, какво се случва?

Междуребрените мускули и диафрагмата не могат да се свият добре, за да създадат добър вакуум – със свит корем органите просто не могат да се измъкнат от пътя.

Не поемаш толкова въздух, колкото белите дробове могат да поберат. Слабите коремни мускули също така не изтласкват обратно въздуха е бил поет.

По този начин количеството кислород, което получава тялото, е по-малко от оптималното. Всъщност проучване на “Американската академия по физикална медицина и рехабилитация” от 2006 г. показва, че лошата стойка (прегърбване) води до най-лоши резултати по отношение на капацитета на белите дробове и експираторния поток в сравнение с нормалното седене и позата, предназначена да имитира изправянето на гръбначния стълб.

Без достатъчно О2 сме изложени на риск от проблеми като умора и дори стрес за сърцето. А когато сърцето и белите дробове са подложени на стрес, това може да активира по-обща реакция на стрес в организма, повишавайки кортизола. Повишеният кортизол се свързва с множество състояния, като наддаване на тегло, промени в настроението и проблеми със съня. Той също така се свързва с изключване на изпълнителните функции на мозъка, което означава, че може да имаме проблем с вземането на решения или истинско съсредоточаване.

Как да се накараме да дишаме по начина, по който природата е предвидила?

Ако вече не знаеш какво е усещането да дишаш правилно, трябва първо да минем през упражнение, което ще припомни правилното дишане. Ето едно добро упражнение за диафрагмено дишане е:

  • Легни по гръб. Може да си с изправени или свити крака, или върху възглавница, в зависимост от това кое е най-удобно за теб.
  • Нека гърдите ти да се отворят естествено, лопатките да са в контакт с пода, и постави едната си ръка на корема точно под гръдния кош. Постави другата ръка върху гърдите си.
  • Вдишай бавно. Съсредоточи се върху това как коремът се издига нагоре и се притиска към ръката. Другата ръка, върху гърдите, трябва да остане неподвижна.
  • Издишайте плавно, като стягаш коремните си мускули. Представи си, че се опитваш да накараш пламъка на свещ да трепти, но да не угасне. Усети как натискът върху ръката върху корема намалява.

Трябва да започнеш да правиш това упражнение по 5 до 10 минути 3 до 4 пъти дневно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *