ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА В БАСКЕТБОЛА

МАТЕМАТИКА И БАСКЕТБОЛ

Когато чуете математика и баскетбол в едно изречение по всяка вероятност си мислите, че или не сте разбрали добре, или отсрещната страна е дълбоко объркана. Докато едното кара ентусиазма да ври и кипи у децата, другото звучи мъчително и всява ужас. Сигурни сме, може да познаете кое как действа. Ако се огледаме по-внимателно, обаче, ще забележим, че математиката е навсякъде около нас, дори и в баскетбола. Един чудесен начин да подобрим както играта си, така и оценките по страшния предмет, е като намерим общото между тях. Нека погледнем от една интересна, полезна и забавна гледна точка на алгебрата и геометрията.

Като за начало е важно да знаем параметрите на баскетболното игрище, за да можем да се движим по-добре в пространството. То е с двадесет и осем метра дължина и петнадесет метра ширина, измерени от вътрешната страна на граничните линии. Можете ли да сметнете колко е диагоналът му? Но това е само началото. Полукръговете при ограничителните полета са с радиус от 1.80 м., измерен до външната страна на окръжността. Центровете им лежат в средните точки на линиите за наказателни удари. Ако продължим да чертаем игрището ще видим колко много геометрия има в него и как тя може да бъде доста интересна. Но нека оставим това за домашно и продължим.

Когато стреляме, свиваме лакът, а това какво друго може да е освен ъгъл? Дали той ще бъде по-остър или по-тъп зависи изцяло от позицията, в която се намираме. При стрелба се вземат в предвид 3 фактора: ъглите, импулсът и позицията на ръцете. Също така и дали има някой защитник пред вас. Разбирането на геометрията и физиката може да подобри позицията, стрелбата и играта ни.

Общото между баскетбола и Нютон се крие в топката.

Без да има опит в спорта, учения отдавна е разкрил, че топката ще има реакция съответстваща на силата, която се прилага върху нея. Дриблирането под прав ъгъл и по-близо до пода ще даде по-добър контрол над топката, докато при тичане с дрибъл височината трябва да е равна на тази с ханша. И още всякакви други чудни закономерности като тези на параболата при изстрел. Колкото по-голяма е параболата при изстрел, толкова по-чисто влиза топката в коша и се получава така наречения плюнка ефект.

Но понеже баскетбола е отборна игра, не може да не приложим малко статистика. Тя ще помогне на отбора да изчисли кои аспекти от играта куцат и кои са продуктивни. На индивидуално ниво статистиката се използва за сравняване на постиженията на играчите, а на публиката помага за анализ на играта. Изобщо числата са навсякъде. За по-малките играчи баскетболът може да послужи като забавен начин да се научат да събират и вадят точки. Все пак всеки гледа резултата.

Училището тепърва завърши и скоро ще стане време за THE JAM SUMMER CAMP 2022. Погрижете се за успешен сезон с активно участие в лагера, който по традиция крие множество приятни изненади.

За повече информация и записвания може да се обадите на: 088 939 0372 или да посетите нашия сайт – https://thejambasketballcamp.com

Бъдете здрави и активни, и не забравяйте, че и привидно скучните неща могат да бъдат безкрайно интересни!

😉

Подобни статии