ЗДРАВОСЛОВЕН, АЛТЕРНАТИВЕН НАЧИН ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Боядисайте великденските си яйца с различни плодове, зеленчуци, подправки или цветя.

Боите, които се ползват най-често по време на Великденските празници, съдържат множество вредни химикали като катран от въглища и различни Е-та, които могат да причинят редица здравословни проблеми, а страничните ефекти на някои от тях могат да бъдат изключително опасни особено за малките деца и бременните жени. Експертите съветват да избягваме бои за яйца, които съдържат Е102, Е110, Е122, защото тези оцветители са позволени у нас, но в други европейски държави са обявени за опасни за човешкото здраве.
Ще спрем до тук, защото целта ни не е да ви откажем от боядисването на яйца тази година, а да ви покажем алтернативния, природен и безвреден начин да направите това.

Ето какво ви трябва, за да си направим различни цветове боя:

Червена:
– люспи от червен кромид лук (повечко ще трябват);
– сок от червено цвекло.

Кафява:
– кафе на зърна;
– разтворимо кафе;
– орехови черупки;
– черен чай.

Жълта:
– кори от портокал или лимон;
– няколко моркова;
– куркума;
– лайка.

Зелена:
– спанак;
– коприва.

Синя-лилава:
– боровинки;
– сок от лилаво грозе;
– червено зеле.

Ако ви се експериментира може и да смесите различни съставки, за да получите други интересни цветове.

Начините за боядисване са два: по време на варенето и след като вече са сварени яйцата.

По време на варенето:
Сложете тенджерата на котлона и поставете в нея яйцата, които искате да боядисате със съответния цвят. Залейте яйцата с вода, докато ги покрие. Прибавете 1 ч.л. оцет. Сложете естественната боя. Съобразете количеството спрямо броя на яйцата. Съответно колкото повече са те, толкова повече боя трябва да прибавите. Така цветът ще бъде по-ярък.
След като водата заври, намалете температурата и ги оставете на къкрят 15 минути.
Ако полученият през това време цвят ви хареса, извадете яйцата от оцветената вода. Но ако искате цветът да стане по-наситен, първо ги извадете от течнстта, след това прецедете водата с боята, залейте отново яйцата с прецедената вода и ги оставете в хадилника за няколко часа.

След сваряването:
След като сварените яйцата ги извадете от тенджерата. Сложете колкото броя искате за даден цвят в подходящ съд и ги залейте с вода. Прибавете оцветятващ продукт и 1 ч.л. оцет.
Оставете купичките с яйцата в хладилника, докато придобият желания от вас цвят. Колкото по-дълго престоят яйцата в оцветената вода, толкова по-наситен ще е полученият цвят.

След като са готови може да ги натриете с памуче, напоено с малко олио за блясък.

*Не очаквайте така боядисани яйцата ви да станат с толкова наситени цветове, както ако ги направите с боите, купени от търговската мрежа, но можете да бъдете спокойни когато вие и вашето семейство ги консумирате, защото са напълно безопасни.

Успех! Ще се радваме да споделите вашият опит с нас.

Подобни статии