9 положителни ефекта от цикличния фастинг

Има вече много проучвания около цикличното гладуване и положителния ефект върху тялото ни. Вижте 9-те положителни ефекта от това да гладуваме.

Цикличното гладуване помага за мозъчната дейност.

Фастинга помага за много процеси за подобряване на метаболизма. Едно от тях е подобряването на мозъчната дейност. Всичко това е в резултат на намаляне на оксидационния стрес, намаляне на кръвната захар и възпаленията в организма, както и намаляне на инсулиновата резистентност.

Изследвания с плъхове показват, че цикличното постене може да доведе до производстовто на нови неврони, които помагат за мозъчната функция.

Други изследвания с животни виждат галдуването като предпазна мярка от инсулт и увреждане на мозъка.

Цикличното постене може да помогне за свалянето на килограми и топенето на излишни мазнини.

Доста хора, които минават на този тип на хранене го правят с цел сваляне на килограми. Когато постим по вероятно е да намалим и дневния ни прием на калории, което помага за сваляне на килограмите.

Както вече споменахме по горе, фастинга настройва хормоните за повече горене на мазнини. Нисък инсулин и високи нива на хормона на разстежа и тестостерона както и на норепинефрин, който от своя страна помага за разграждането на мазнините и използването им за енергия.

Освен това се забързва метаболизма с около 3.6-15%, което помага за горенето на още повече калории. Така постенето работи както за намаляне на приетите калории така и за увеличване скоростта и количеството на горене на калории в тялото.

Според научни проучвания от 2014 година, цикличното постене може да доведе от 3-8% загуба на телесно тегло в период от 3-24 седмици. Като това включва 4-7% намаляване в областа на пояса. Мазнините в коремната част са в основата за създаване на болести свързани с наднормено тегло и затлъстяване.

Друго изследване доказва, че при цикличното гладуване вероятността да се загуби мускулна маса е по-малко от колкото при диети с калориен дефицит.

Всичко казано до тук доказва, че цикличноото постене благоприядства за сваляне на излишни килограми и горене на мазнини. Като извод от тази точка може да отбележим, че фастинга ни кара да ядем по-малко калории, докато подобрява метаболизма ни.

Постенето променя функцията на всяка една клетка, хормоните и дори гена ни:

Фастинга може да намали стреса от оксидацията и възпаленията в тялото.

Оксидирането в тялото e едно от основните причини за ускоряване на процеса на стареене и хроничните болести. При него се отделят свободни радикали, които пречат на други важни мулекули(протеини и ДНК) да работят пълноценно.

Изследвания показват, че гладуването може да намали стреса на оксидиране в тялото и да се бори с възпаления в организма.

Цикличното гладуване може да помогне за подобряване на сърдечната работа

Фастинга помага за предпазването от рискови фактори като високо кръвно налягане, лош холестерол, високо количество на триглицериди в кръвта, възпаления и висока кръвна захар.

Тук трябва да се спомене, че всички изследвания и статистики са базирани на експерименти с животни и трябва да се направят още много проучвания с хора за подобряване сърдечната функция, за да се правят по генерални заключения.

Цикличния пост помага за възстановяването на клетките

Когато сме в режим на пост, клетките влизат в процес на пречистване от отпадъчни вещества и започват да се регенерират. Този процес се казва автофагия. Подобряването на автофагията може да помогне за защита от доста заболявания включително рак, Алцхаймер и др.

Фастинга може да предпазва от рак

Гладуването помага за подобряването на метаболизма, което може да доведе до намаляне риска от заболяване от рак. Някои изследвания с онко болни показват, че фастинга може да има положителни признаци след химиотерапията.

Фастинга помага за намаляването на инсулиновата резистентност и риска от диабет тип 2

Поддържането в дългосречен план на висока кръвна захар води до инсулинова резистентност, в това състояние инсулина вместо да работи за изграждането на мускули, той работи за изграждане и складиране на мазнини. За това намалянето на иснулиновата резистетност, стабилизира кръвната захар и от там риска от диабет втори тип е по-малък.

Изследвания с хора, доказват, че цикличното гладуване намаля кръвната захар с 3-6% , както и на инсулиновите ниво с 20-31%. Изследване с плъхове болни от диабет, доказва че фастинга предпазва от разрушаване на бъбреците, характерно при диабета. Това доказва, че постенето е от изключително значение при хора, които имат симптоми за диабет от втори тип.

Тук трябва да отбележим, че при жените някои изследвания на кръвната захар след 22 дневен протокол на постене показват различия. За това при тях е хубаво да се нарушава поста на по кратки интервали (4-16 дни), в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки човек.Извод; Фастинга благоприядства намалянето на инсулиновата резистентност и намалянето на кръванта захар поне при мъжете.

Фастинга може да помогне за удължаването на живота

Цикличното гладуване може да помогне за дълголетие. Изследвания с плъхове сочат, че поста помага за продъжлитеността на техния живот. Други изследвания сравняват, че плъхове, които постят всеки втори ден живеят 83% по-дълго от плъхове, които не постят. Това разбира се все още не е доказано при хората, но последните години все повече и повече хора са заинтересувани от дълголетието и използват фастинга.

Постенете като цяло не е нещо ново, различни култури, нации и религии постят по различен начин. Но те го правят от страна на тяхната религия, докато последните години хората вече го правят заради здравословните ефекти от него като сваляне на килограми, кръвно налягане, лош холестерол и др.

Вече има най-различни циклични методи и диети 18:6 (18 часа пост и 6 часов прозорец за хранене) 5 дни нормален калориен баланс и 2 дни редуциран), веднъж седмично 24 часа пост само с пиене на вода, 3 дневни постове, веднъж седмично безместен пост дори има 23 часов пост с 1 едно хранене на ден.

Гладуването само с вода веднъж седмично, в едно изследване показва, че може да намали риска от диабет, гладуването пък от 2-4 дни можело да рестартира имунната система и да прочисти всички стари клетки в организма с нови такива.

Как се случва това и какъв е процеса зад положителния екефт от гладуването?

на гладуването, то използва първо цялата наличност на гликоген в организма (мускули и черен дроб). Това обикновенно започва след 8-я час след последното хранене. След като гликогена е изразходван тялото започва да използва запасите от мазнини в тялото за енергия. (Тук има няколко противоречия с хората, които смятат, че организма остава запасите от мазнини за накрая след като “самоизяде” мускулите, които използват огромно количество енергия, за да сеществуват. По този начин тялото пести енергия. И чак след това започва да взима от запасите с мазнини.)

При горенето на мазнините тялото се изчиства от токсините, които са се образували в мастните депа. В следствие на това се повишават нивата на ендорфин(хормон на щастието), което може да е предпоставка за подобрено настроение.

Когато гладуваме нашия организъм минава в икономичен режим на работа, за да запази енергията, която е останала в тялото. Един от процесите, за да намери енергия е като започва да рециклира и изчиства всичко в организма като клетки, които са увредени или не са нужни, за да се сдобие с повече енргия. Изследвания с болни от рак след химиотерапия показват, че групата, която гладува 3 дни сед терапията имат по-стабилна имууна система от тези, които не гладуват.

Колкото и налудничево да звучи за няой, фастинга може да изгради изцяло нова имунна систма и да се отърве от стари и ненужни клетки и отпадъчни вещества.

Въпреки всички положителни ефекти от фастинга, които споменахме до тук трябва да се обтележи, че има изключение за някой хора и фастинга може да е ПРОТИВОПОКАЗЕН за тях.

Въпреки всички положителни ефекти от фастинга, които споменахме до тук трябва да се обтележи, че има изключение за някой хора и фастинга може да е ПРОТИВОПОКАЗЕН за тях.

Здравословни рискове от фастинга

Когато ограничаваме приема на течности от различни храни резултата може да е дехидратация като негативен фактор при гладуването, . За това всички, които са на фастинг трябва да приемта достатъчно вода и течности през деня, за да са хидратирани.

Докато тялото се адаптира на този начин на хранене, може да се получи главоболие в следствие на загуба на глюкоза в мозъка.

Хормона грелин, който ни казва, че сме гладни и е време за храна ще продължи да се отделя по същото време, по което ние сме закусвали, обядвали и вечеряли и това може да е голямо психическо предизвикателство за повечето хора и да доведе до психически стрес. Липсата на вода и качествен сън може да се отрази негативно също.

Постенето може да доведе до киселини в стомаха. Намалената храна води, до намаляване на стомашната киселина, която разгражда храната и убива бактериите. Но мисълта за храна и миризмата на храна понякога може да активира мозъка да изпрати сигнали за отделяне на стомашна киселина и да получим неприятното парене.

Някои диетолози и доктори смятат, че постенето в дългосрочен план може да повлияе негативно за поддържането на килограмите, които са свалени и хората да ги върнат обратно. Други вярвания са, че се свалят повече течности от колкото телесна маса.

Някои специалисти твърдят, че определен тип хора могат да преядат по време на прозореца на поста, което да доведе до чувство за вина и срам и да повлияе негативно на емоционалното им състояние и до проблеми с хранителни разстройства. Хора, които имат такива проблеми или страдат от болимия и други хранителни разстройства не е препоръчително да спазват такъв начин на хранене. Други, които трябва да избягват поста са хора с поднормено тегло, бременни, деца под 18 годишна възраст, хора с диабет 1 тип и хора възстановяващи се от операции.

Може ли да получим същия ефект без да постим?

Някои изследвания сочат, че диети, които имитират постенето може и да симулират неговия ефект.

Такива диети са тези, които има ниско количество на белтъчини, ниско количество на лошите мазнини и високо количество на полезни мазнини. Ниското ниво на глюкоза и високото ниво на кетони в кръвта мога да имитират ефекта на фастинга.

Предстоят още много изследвания и ние имаме нужда от повече яснота по тези въпроси за ефекта и риска от такива деита. Същото важи и за цикличния пост. Едно нещо е сигурно, преди да предприемете каквато и да крачка към подобни хранителни режими, консултирайте се със вашия доктор.

Източници:

https://www.karger.com/Article/Abstract/212538
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047637400001093
https://academic.oup.com/geronj/article/38/1/36/570019/Differential-Effects-of-Intermittent-Feeding-and
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10398297
http://www.aging-us.com/article/100690
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2844782/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022308/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC151440/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11220789

Why Fast? Part Four – Brain Health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3245934
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20157582/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095528630400261X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15833943
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640462
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717
https://authoritynutrition.com/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12425705
http://www.medicalnewstoday.com/articles/295914.php

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *