|

6 ПРИЗНАКА, ЧЕ СМЕ В КЕТОЗА

След като миналата седмица се запознахме с това ще е то кетоза и кои са някои от ползите й, в следващите редове ще разгледаме симптомите и страничните ефекти, които я съпровождат.

Лош дъх

Жалко, но факт – един он най-явните признаци, че сте в кетоза е появата на лош дъх. Сякаш стомахът ви изпарява и прочиства застоелия въздух. Лошата новина е, че с миене на зъби не се променя нищо. Добрата е, че сте в кетоза. Причината за лошия дъх се крие в ацетона. Точно така, също като онова, което се съдържа в лакочистителя. Ацетонът се проявява като страничен ефект от преобръщането на мазнини и протеин в енергия.[1]

Не се притеснявайте, няма да останете завинаги с лош дъх. След известно време (индивидуално за всеки), лошият дъх ще си отиде. Междувременно, ако се притеснявате по време на социалните си прояви, може да се осланяте на дъвки, но БЕЗ захар.

Загуба на тегло

Кето режимът несъмнено върви ръка за ръка със загубата на тегло. Първоначално по-осезаемо, но освен краткосрочния ефект, има изследвания, които потвърждават тенденцията и в дългосрочен план.[2][3] До голяма степен загубата на тегло ще зависи и от необходимостта, или иначе казано – колкото повече излишни килца си носите, толкова по-видни ще са резултатите.

Завишено производство на кетони

Това е може би най-отличителния белег на кетозата. Намалявайки нивата на кръвната захар, увеличаваме производството на кетони. За да сме сигурни, че лошия дъх не е следствие на забравени миения на зъбите, а признак за кетоза, най-сигурния начин да се уверим в това е като измерим нивата на кетоните в кръвта. За целта ви е нужен специален уред, с който бодвате върхът на пръста си, за да вземете проба. Ако ви е страх от кръв, алтернативите са листчета за урината или уред, който тества дъха.

Най-точният метод за тестване на нивото на кетони е с кръвна проба, но уредът изисква бюджет, който може да е излишен ако на лице са и останалите признаци.

Загуба на апетит

Освен загубата на излишните килца, по време на кетоза може да се наблюдава и загуба на апетит. Точно научно обяснение защо се случва така липсва, макар и да има предположения. Обикновено, по време на диета и със загубата на тегло, тялото на човек се опитва да компенсира като увеличи апетита. Научно доказано е, обаче, че при загубата на тегло поради кетоза, апетитът също изчезва.[4]

Проблеми с храносмилателната система

За да влезнем в кетоза значи, че сме следвали кето режим на хранене. В свят, в който въглехидратите са сладко продаваните мечти за непцето и консумацията им е ежедневна, преминаването към оскъдно количество качествени въглехидрати неизменно учудва организма.

Храносмилателните проблеми като запек и диария са чести признаци, особено в преходния период, докато организмът свикне. Важно е да се консумират зеленчуци, които са с ниско съдържание на въглехидрати, но все пак съдържат фибри. Също така е добре да се грижите диетата ви да е разнообразна.

Разбира се, има хора, при които не се наблюдава промяна. те са рядкост и вървят под прякора – късметлии.

Краткосрочна умора

Парадоксално, като се има предвид, че благодарение на кетозата увеличаваме енергията и фокуса си. И все пак, в преходния период е типично да се надбюдава онова „чувтво като на парцал“. Това е онзи тест, който трябва да преминете, за да се озовете от другата страна където бодро и весело живеят кето последователите. Краткосрочната умора е най-често срещаната причина хората да се отказват от режима.

Абсолютно нормално е, след като тялото ви е черпило десетилетия наред енергия от въглехидрати, да изпадне в „шок и летаргия“ докато успее да се адаптира. Преходния период варира между 7 и 30 дни, а това, което може да направите, за да облекчите този период, е да приемате електролити.

Всички по-големи промени в начина ни на живот, водят неизменно до реакции от страна на организма. Инкубационния период преди тялото изцяло да бъде в кетоза често се нарича кето грип. Това е като спада преди възхода, или пък онова връщане назад, което е засилка, а не отстъпление. Малко воля и постоянство са винаги нужни, за да наблюдаваме положителни промени. Ако поемете по пътя на кетозата и гореспоменатите реакции ви се сторят плашещо явни, видаги може да се консултирате с лекар-специалист.

Бъдете здрави и активни!

Препоръчваме консултация с личен лекар преди драстично да променяте диетата си!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12081817

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17971178

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23651522

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23632752

Подобни статии