5 СТЪПКИ КЪМ РЕЛЕФЕН КОРЕМ

Здравейте, приятели!

Ето, че пролетта е вече в разцвета си. Радваме се когато видим през почивните дни толкова активни хората навън. Това, което още повече ни топли сърцата, е цветната палитра от хора, които тренират на обособените за това на открито площадки. Гледаме си ние и им се радваме, и си мислим как съвсем скоро ще дойде време за добре оформени блокчета…ммм не шоколад, макар че при добър тен може да кажем – шоколадова преса. Да, сезонът на плочките ей сега ще долети, а нас ни чака работа, за да не ни хване неподготвени. Може да се каже, че е време за “къртене” на мазнини и лоши навици и “спояване” със здравословни режими.

Оформена преса?

На кой, питаме, поне веднъж не му се е искало да се изпъчи на плажа с добре оформена преса? Е, добрата новина е, че всички имаме коремна преса, но при някои тя се е сгушила във вечен зимен сън, някъде под мастната обвивка. При силно желание и отдаденост, обаче, всеки може да я изкара на показ и да си я носи гордо. Решихме да повдигнем темата за плочките няколко месеца преди лятото, защото времето, необходимо за извайването им е относително. То ще зависи от вашата дисциплина и изходна позиция. Ако сте с наднормено тегло, ще се нуждаете от бонус време в сравнение с някой, който е сравнително изчистен и здрав. Отдадеността и работата, които са необходими за преса надхвърлят тези, с които се въоръжаваме когато искаме да поотслабнем и постигнем здравословно тегло с добре оформен вид. Затова, вместо да се ослушваме, нека видим какво можем да направим по въпроса.

Първото нещо, което е добре да знаем…

Пресата се появява не когато помпаме коремни преси, а когато нивото на телесните мазнини е достатъчно ниско, че да разкрие сухожилията, които разделят предната част на коремните мускулни влакна. Това са въпросните улейчета, които оформят онова, което наричаме плочки. Важно е да споменем, че не всеки човек има анатомията за въпросния “6-pack”. Някои хора има правоъгълен корем, без дефинирана гънка, която разделя мускула на шест определени сегмента. Други може да са под ъгъл, който не оформя точно шест еднакви мускулни сегмента. Във всеки случай, когато изчистите коремната преса от мазнини, релефът, който се подаде ще говори сам за себе си.

Видове тренировки за преса

Кардио

  1. Тази песен е пята толкова пъти, но плочата няма да се изтрие. Кардиото е аеробен вид упражнение, което повишава пулсът, а практикуването му води до горене на мазнините, особено в коремната област.[1] Съветваме ви да включите някое приятно за вас кардио занимание поне 3 пъти седмично и поне за 45 минути, но при възможност за повече. Стремете се към по-нисък интензитет и по-голяма продължителност. Карайте колело, тичайте, плувайте, правете преходи сред природата. Дори и първоначално мързелът да ви спира, с малко усилие, ще видите как апетитът идва с яденето и скоро ще сте раздразнени ако нещо ви попречи да отидете да тренирате.

Musculus rectus abdominis или прав коремен мускул

  1. Това е онзи дълъг, плосък, лентовиден мускул изграждащ най-предната част на коремната стена. Той не е сам, но когато говорим за преса или плочки се отнасямне към него. Макар и да е доказано, че изпълняването на коремни преси до припадък няма да намали мазнините[2] и да направи така, че плочките ви да изпъкнат, това не значи съвсем да занемарите тази част от тялото си. Освен класически преси, може да се отдадете на упражнения като планк и планински катерач, които се установяват като фаворити сред трениращите.

Интервални тренировки с висока интензивност

  1. Това е форма на упражнения, която включва редуване на интензивни изблици на активност с кратки периоди на възстановяване. Ефектът от този тип тренировки е доказан не само сред фокус групи, но и от всеки, който се е отдал на този тип движение. Добавянето на високоинтензивни интервални тренировки в спортната програма ще подпомогне свалянето на теглото като в същото време ви помогне да оформите мускулите.

“What’s cooking, good looking?”

  1. На шега, на майтап, но майтап изобщо няма: ако искате да сте здрави, да подобрите представянето си в спорта и да се радвате на релефен корем, това, което ядете е от огромно значение. Една от най-често срещаните грешки е да спрем приема на мазнини, с цел да изгорим мазнините. Може да се запознаете с добрите и лошите мазнини тук. А колкото и да ви е странно, може да се подложите на режим, в който приема на мазнини преобладава и то точно с цел да свалите мазнини. Прочетете за кетозата и видовете кето диети. Разбира се, съвсем не е нужно да следвате този режим, но би било добре да се запознаете с видовете въглехидрати преди да ги консумирате, да забравите за рафинираната захар и да наблегнете на протеините. Особено вечер – тогава най-добре наблегнете на протеините. Те засищат и подпомагат за възстановяването.[4] Протеинът ще ви помогне да намалите приема на калории и да загубите тегло от мазнини като запази мускулната ви маса.

Хидратация

  1. Тя е жизнено важна. Все пак сме до голяма степен изградени от вода. Тук може да прочетете всичко за хидратацията. Според проучвания тя подпомага забързването на метаболизма, притъпява апетита и подпомага за горенето на мазнини. Важно е да отбележим, че говорим за хидратация с вода, а не с оцветени и подсладени напитки, които съдържат скрити калории и захари. Всъщност, за тези е хубаво да забравите. Както и за фреша сутрин на гладно. Макар, че изглежда здравословен, той е инжекция фруктоза в организма. Бомба, на която липсва най-ценното от плода – фибрите.

Лятото ще ни връхлети неочаквано, така както и първия сняг винаги ни изненадва. Нека не сме от онези, които си мислят, че като гладуват една седмица преди плаж, ще постигнат нещо. Бъдете смели и отдадени. Ако искате и вие като всички онези изваяни богове и богини в Инстаграм да имате снимка, на която сте без горнище и демонстрирате анатомични релефи, хващайте се на работа. Плочките са си тежък труд.

Бъдете здрави и активни!

Подобни статии