|

5 ПРИЧИНИ ДА ЗАПИШЕТЕ ДЕТЕТО СИ ДА ТРЕНИРА В “ДЕТЕТО ЧУДО”

Кондиционната подготовка при младите спортисти и деца е от огромно значение за развитието на организма и тялото. Изследвания на Националната Асоциация по физическа подготовка (NSCA) твърди, че всяко дете може да зпочне силови тренировки на 6 годишна възраст. Специфични и специални упражнения за развиване на двигателни качества като бързина, ловкост, сила, издръжливост, еластичност и координация са в основата за изграждането на бъдещ елитен състезател.

Какъв е ефекта от кондиционните тренировки ?

1. Развиване на умствените и волеви качества.


Кондиционната подготовка развива и подобрява психологични и неврологични процеси и пътища в децата, което води до по-добри резултати в училище, защото интелектуалния капацитет се увеличава. Децата взимат по-бързо решения и са по-уверени в себе си и в своите възможности. Детето започва да оформя своята личност и социална интеграция. Те стават по-смели, решителни, отговорни и дисциплинирани както и стоят концентрирани за по-дълго време. Инициативност, находчивост, самообладание, самостоятелност, самооценка и адаптивност са други качества, които се развиват.

2. Предпазване от контузии


Противно на старите вярвания, че кондиционните тренировки са вредни за децата, системна силова подготовка подобрява двигателния контрол на всяко дете и качеството му да движи тялото си в пространството и да се ориентира в заобикалящата му среда. Упражнения за стабилизация на поясните мускули и различни методи с преодоляване на собствената телесна маса като съпротивление намаляват риска от контузии. Укрепването и изграждането на едно здраво и функционално тяло със стабилен мускулно-скелетен апарат е предпоставка за по-малко контузии както в краткосрочен така и в дългосрочен план. От друга страна когато играем вид спорт през цялата година без кондиционна подготовка риска от контузия се увеличава както и вероятността от болки по тялото. Причината е развиване и прекомерно използване на мускулни групи и движения, които са характерни за този спорт. Това се казва спортна специализация, тялото се адаптира на този тип натоварване, което може да доведе до А-симетрии и дисбаланс в тялото.

3. По-здрави кости


Целенасочената работа с различни кондиционни методи е предпоставка за подобряване плътността на костите. Особено в периода на развитие на тялото. Чрез физическата активност се укрепва опорно-двигателния апарат. По-здравите кости стимулират изграждането на повече мускули, което от своя страна намалява риска детето да бъде с наднормено тегло. Ако минералния баланс в костите е нестабилен и плътността малка, мозъкът изпраща сигнали да спре изграждането на мускули. Прави го за да предпази костта от счупване ако мускула е твърде голям и силен в сравнение със здравината на костите.

4. По-силни деца


При добре изградена кондицонна програма с различни вариации на съпротивление едно дете може да подобри силата си до 74%. Увеличването на мускулната сила в детството търпи много по-голямо развитие от колкото в зряла възраст. За това важността от силовата подготовка и изграждането на системен план е от основно значение. Кондиционни тренировки 2 пъти седмично записват 33% повече развитие на силовите възможности спрямо тренировки веднъж седмично. По-силните спортисти се представят по-добре на състезания и търпят по-дълга и успешна спотна кариера.

5. Подобряване на сърдечно-съдова и имунна система. Развиване на балансирано и хармонично тяло.


Целенасочената кондиционна работа предпазва тялото от мускулен дисбаланс и А-симетрии както и други проблеми с функциите в тялото. В тази възраст тялото е в процес на растеж на кости, мускули, стави и други важни органи и системи в тялото. Подобрява се сърдечно-съдовата система, имунната система и обема на кислород в белите дробове. Подобряват се зрителните, слуховите, сетивните и двигателните процеси и по-скоро скоростта, с която тялото ни анализира чрез тях заобикалящата ни среда.

Кондиционната подготовка помага и за развитието на ръста, което е доста важно в спортове като баскетбол и волейбол.

Ако искате да запишете своето дете по нашата програма “Детето чудо” може да се свръжете с нас. “Детето чудо” е методика за тренировки на деца, включващи всички аспекти от статията по горе.

Подобни статии