|

4 ТИПА КЕТОГЕННИ ДИЕТИ

Вече положихме основите като се запознахме с кето понятието, неговите ползи и начинът, по който организмът реагира на режима. Разнищихме и кои храни са приятели на кето последователите. В тази статия ни предстои да се запознаем с четирите типа кето режими. Когато имате представа за разликите и различните специфични ползи от всеки един тип, ще можете да изберете онзи, който е най-подходящ за вас.

Кетогенните диети стават все по-популярни, а това често подтиква хората да се подлагат на режими без да имат трезва преценка до колко те са подходящи за тях. Както често споменаваме, ние вярваме, че не съществува една-единствена магична формула, която решава фитнес и здравословните проблеми на хората. Всичко е строго индивидуално и се надяваме след като ви запознаем с тези 4 типа кето диети, да припознаете онзи тип, който е най-подходящ за вас.

Стандартна Кетогенна Диета

Класиката в жанра – това е най-разпространената диета. Ако сте начинаещи кето последователи, това е добър старт, който води до видими резултати когато става въпрос за сваляне на килограми. Когато четете материали за кето диети, те обикновено се базират на този тип режим.

Какво представлява менюто?

 • 20-50 гр. въглехидрати дневно
 • 0,8 гр. протеин за килограм телесна маса
 • 75% мазнини от общият прием храна

Подлагайки се на този режим е силно вероятно да преминете през кето настинката или да наблюдавате някои (или всички) от симптомите, които сме описали тук.

Високопротеинова Кетогенна Диета

Популярен сред бодибилдърите и подходящ за онези от вас, които искат да се изчистят от масните натрупвания докато изграждат мускулна маса. Подобна е на Стандартната Кето Диета, но със завишена консумация на протеин.

Какво представлява менюто?

 • 60% от калориите идват от мазнини
 • 35% от калориите идват от протеин
 • 5% от калориите идват от въглехидрати

За да разбулим мита около протеинът, който се превръща в глюкоза  – така наречената глюконеогенеза – е важно да уточним, че приемът на протеин не предизвиква скок в нивата на глюкозата в кръвта така както би направила една шоколадова торта. Глюконеогенезата (приготвянето на глюкоза от не-въглехидрати) не работи със същата скорост, както въглехидратния метаболизъм (произвеждащ глюкоза от въглехидратите).

Полезна по темата е информацията, която ще откриете в следното клипче:

Циклична Кетогенна Диета

Както самото име подсказва, цикличният режим следва идеята, която стои зад цикличния пост. Подходящ за професионални атлети и активно спортуващи, този вариант редува дни на нисковъглехидратен кето режим, последван от ден-два, в които приемът на въглехидрати се увеличава. Типичен цикъл следва съотношението 5:2, или 5 дни класически кето режим, последван от 2 дни, в които 70% от приемът на калории идва от въглехидратите.

Какво представлява менюто?

5 дена:

 • 70-75% от калориите идват от мазнините
 • 20-25% от калории идват от протеин
 • 5% от калориите идват от въглехидрати

2 дена:

 • 70% от калориите идват от въглехидрати
 • 20-25% от калории идват от протеин
 • 5-10% от калориите идват от мазнини

Целева Кетогенна Диета

След като разгледахме останалите три режима, може по-добре да разберете този четвърти вид. Той е насочен към потреблението на въглехидрати около тренировките ви. Целевата кето диета е хибрид между стандартната кетогенна диета и цикличната кетогенна диета. Тя ви позволява да тренирате с по-висока интензивност, но не ви изтласква от кетозата за продължителен периоди от време.

Целевата кетогенна диета  е най-подходяща за хора, които вече са адаптирани към мазнини, и които са наясно с тренировките в дълбочина. Тези подробности са важни, за да сте сигурни, че тялото ви ще използва всички въглехидрати, които ядете преди да тренирате, по време на тренировката. Това ще ви извади от кетозата за няколко часа (най-много), но после отново ще сте в играта.

Ако представянето ви по време на тренировки страда и ви е трудно, осланяйки се на стандартната кетогенна диета, този вариант може сериозно да подобри представянето ви.

Какво представлява менюто?

 • 20-30 грама въглехидрати с висок гликемичен индекс се приемат 30 минути преди тренировка
 • Това е и целият ви прием на въглехидрати за деня
 • Избягвайте фруктозата, тъй като тя възстановява чернодробния гликоген, вместо мускулния, а това ще ви извади от кетоза за по-дълго време.

Както виждате, решите ли да ставате кето последователи, имате избор, който може да съобразите с начина ви на живот и най-вече тренировъчния режим.

Препоръчваме консултация с личен лекар преди драстично да променяте диетата си!

Бъдете здрави и активни!

Подобни статии