3 Мита За Клякането

Въпреки огромните количества налична информация относно тренировки, хранене, възстановяване и хранителни добавки, много фитнес митове все още битуват както измежду активно спортуващите, така и измежду тези, които отскоро са в залата. Едно от най-коментираните и противоречиви упражнения е клякането. Ето и най-честите заблуди, свързани с неговото изпълнение.

1. Клякането ще ме направи прекалено “мускулеста”
 

Това твърдение, основно произнасяно от жени, е абсолютно невярно. Всъщност именно наличието на мускули, а не липсата на подкожни мазнини е отговорно за стегнатия и оформен вид на всяка една част от тялото. Няма по-добро упражнение от клякането за извайване на тялото, тъй като, въпреки че акцентът при него е върху бедра и седалище, мускули на гърба, корема и прасците също участват в изпълнението му.
 

Страхът от клякането вероятно прозилиза от факта, че още след първите тренировки за дупе, повечето жени забелязват увеличение на обема му и мислят, че ако продължават да тренират ще станат “огромни”. Наблюдаваният феномен се дължи на това, че клякането е изключително натоварващо упражнение, в което взимат участие най-големите мускули в тялото ни – глутеусите и квадрицепсите и като такова то бързо води до хипертрофия на мускулните клетки и очевидно нарастване на мускулния обем. Същевременно, обаче, подкожните мазнини не могат толкова бързо да бъдат изгорени и се създава измамно чувство за напълняване. С времето и с тренировките мазнините намаляват и дупето придобива така желаната кръгла форма.

Жените трябва да са наясно е, че дори да желаят, няма как да станат прекалено мускулести, тъй като за изграждането на мускулна маса е необходим много тестостерон, а както знаем в женския организъм той е в ограничени количества.

2. Клякането натоварва прекалено много ставите

Да, лошата техника на изпълнение на клека, неправилно подбраните тежести и неподходящият брой повторения могат да доведат до травми или по-бързо износване на ставите, особено на коленните. Но клякането е естествено движение, ежедневно изпълнявано от почти всеки човек, бил той спортуващ или не – клякаме, когато ставаме, лягаме, сядаме, качваме се в колата и т.н. Поради това правилно извършеният клек не е вреден за ставите. Напротив, при редовни тренировки мускулатурата укрепва и така осигурява по-добра поддържка на костно-ставния апарат. Укрепването на мускулите, разположени около гръбнака пък го стабилизира и намалява болките дължащи се на неправилна стойка или продължително седене. Противно на доскорошните схващания вече дори дегенетративните заболявания на ставите като коксартроза и гонартроза се лекуват чрез активно движение, а не чрез покой.

3. Клякането е много трудно упражнение

И това не е така. Както начинаещите така и напредналите могат да включат клекове в тренировките си, когато те са съобразени с нивото им. Например клекът със собствено тегло или полуклекът са идеална опция за тези без опит в тренировките. Единственото важно, както споменахме и по-горе е още в началото да усвоиш правилната техника на клякане, защото веднъж заучена грешно, после трудно се коригира. Има няколко прости правила, които трябва да се спазват – например задължително както и при всяка друга тренировка е хубавото загряване, а добавянето на тежести при клякане съвесем естествено трябва да се случва постепенно- ето, както виждаш нищо трудно.
Въпреки че повечето от аргументите на противниците на клякането са неиздържани, те спират стотици хора да използват многобройните предимства на това упражнение. Ето защо е важно човек от една страна да може да направи информиран избор, а от друга да не се предоверява на необосновани или неадекватно обосновани мнения. Фактът, че както професионалните спортисти така и бодибилдърите клякат и то много, говори сам по себе си.

Добре дошли!

Ние използваме „бисквитики“, за да направим този сайт по-добър. Ние също използваме Google Analytics за проследяване на статистическите данни за посетителите. Ако продължите да използвате 2sport4life.com, ние ще приемем, че сте съгласни с използването на бисквитки. Ако не, можете да промените настройките на бисквитките по всяко време и/или да напуснете сайта.

РАЗБРАХ

X