|

Рисковете при ранната спортна специализация при деца и юноши

Трябва ли децата да спортуват само един спорт? Риска от ранна спортна специализация.

Искаш да станеш професионален спортист? Кой не иска!

Обществото ни учи, че ако искаме да станем по-добри в нещо, трябва да повтаряме процеса, докато постигнем майсторство. Училището, работата, дори връзките  изискват целенасочена практика, за да се развиват и поддържат. Това обаче може да има и обратен ефект.

През последните 13 години през нас са минали хиляди деца и юноши между 5-18 годишна възраст. Забелязвам енда тенденция, която не само в България, амбициозни родители или треньори, които поставят твърде големи изисквания към дете, което е на крехка възраст.

 Използване на тренировъчни програми, които са за елитни спортисти към подрастващи, асоцииране на бъдещи спортни резултати, като “той ще играе в НБА” . Примери на 6-7 годишни деца, които тренират само един спорт, изпълнявайки еднотипни движения и насоченост към дадения спорт. Това крие огромни рискове, както за физическото развитие, така и към психоемоционалния баланс.

Ранната специализация означава, когато започваме да тренираме децата само към тясно свързана работа с дадения спорт, както технически, тактически, така и физически. В началото това ще доведе до бързи резултати и развитие, но в дълосрочен план провала за многогодишна спорта кариера е сигурен, да не говорим за психо-емоционални и физически негативи. 

Изкушението да се отклоним от разностранност в  плана за развитие и да започнем да се специализираме в тренировъчния процес твърде рано може да бъде голям проблем, особено когато млад спортист демонстрира бързо развитие в спортната дейност. В такива случаи от първостепенно значение е кондиционния треньор, треньорът или родителят да се противопоставят на това изкушение, защото е добре документирано, че е необходима широка многостранна база за физическо развитие, за да се подготви спортиста за по-специализирано обучение по-късно в неговото развитие.

Ако обучението е подредено по подходящ начин и започва със силна многостранна основа, тренирайки в началото на развитието на спортиста, спортистът ще може да постигне много по -високи нива на физическа подготовка и техническо овладяване и в крайна сметка постигане на по-високи нива на производителност.

Последователен подход към развитието на спортиста, преминаващ от многостранно към специализирано обучение, когато атлетът узрее, се оказва предпоставка за максимизиране на спортното представяне.

Руските източници често се позовават на проучване, което е довело до подобни констатации. Чрез мета анализ проучване се стига до заключението, че специализацията не трябва да започва в повечето спортове преди 15 -годишна възраст Някои от основните констатации на това проучване са следните:

Да вземем за пример талантлив математик в училище – трябва ли да се съсредоточи само върху математиката за сметка на природните науки и английския език? Не. Родителите, учителите и учениците ще разберат, че тяхното цялостно образование е наистина важно.

Тогава защо правим обратното, когато става дума за спорт? Най-вероятно сте чували фразата от треньори “Ти или ще стават баскетболист или футболист. Избери си един спорт”.

Пример:

Георги иска да стане професионален футболист. Родителите му го водят на всяка тренировка, купуват му цялата нова екипировка и плащат на най-добрите треньори, за да развият футболните му умения с надеждата, че това ще подобри шансовете му за успех.

Когато родителите на Георги го водят навън, те винаги се хвалят пред приятелите си как той ще стане професионален футболист. До 10-годишна възраст Георги никога не е виждан без футболен екип. Преструва се, че велосипедът му е Range Rover, а в училище дори носи лента за коса на Джак Грилиш – както виждаш, изглежда добре.

Най-добрият приятел на Георги, Йоан, също играе футбол, но учителите и родителите му го насърчават да играе и баскетбол и джудо. През уикендите той се занимава и с плуване с други свои приятели. 

Интензивните тренировки, съчетани с неадекватно натоварване на двигателни качества като сила, бързина и издръжливост без контрол на  хранене, са рецепта за катастрофа. Освен това съсредоточаването върху един спорт може да отхвърли многобройните ползи, свързани с участието в различни спортове.

След 6 години, Георги и Йоан играят в един и същи отбор на едно и също ниво.

Георги е наистина добър, но продължава да получава малки травми през сезона и има ограничен репертоар от умения.

Йоан, от друга страна, е здрав и много по социален от участието си в други спортове. Йоан е пример за спортист с късна специализация, който се е фокусирал върху даден спорт малко по-късно, което му позволява да усъвършенства и да подобри техниката си чрез различни дейности.

Йоан е попълвал своите знания с различни движения и умения, докато Георги просто е усъвършенствал единствения инструмент, с който разполага. Георги е станал жертва на ранната специализация, която засяга толкова много младежи в различни спортове.

Някои от отрицателните последици от твърде ранната специализация в един спорт бяха показани накратко по-горе. 

Георги не се реализира в елитния спорт и това за него е всичко, понеже той тясно специализира само в един спорт. Това отхвърляне може да повлияе емоционално и да остави голяма травма за цял живот. Особено през периода на побертета, когато всяко дете преминава през промени в хормонален, физически и социало-когнитивен процес. 

Докато Йоан, който през по-ранните си години е практикувал много спортове ще приеме много по-лесно такова развитие на нещата. 

Доказано е, че деца, които специализират само в един спорт от ранна възраст получват много повече травми и контузии като болестта на Осгуд Шлатер, счупвания, травми на ротаторния маншон, кръстни връзки и др. 

Всички те могат да бъдат класифицирани като травми от пренатоварване, които се дължат най-вече на повтарящо се физическо натоварване от изпълнението на подобни двигателни модели отново и отново в определения спорт. В допълнение към тези травми Георги е пропуснал някои части от детството си, което е допринесло за това да се чувства донякъде извън обсега на връстниците си.

Не на последно място психически Георги на 18-20 годишна възраст достига пика след като вече 8-10 години се състезава като само в един спорт и от историята видяхме, че има амбициозни родители, които го третират като професионален състезател от ранна детска възраст, което крие още повече негативи. 

Когато победата и резултатите са приоритет при млади спортисти, това създава още по-голяма отговорност и вина когато нямат успех, което е ненужно. 

Георги, както и мнозина други, е изправен пред главоблъсканица, създадена от желанията на обществото за незабавно удовлетворение, възможностите за социално признание и стипендии и най-често от възрастните, които налагат собствените си мечти и желания на детето си.

Винаги ли е така?

Някои спортове, като гимнастика, тенис или балет, трябва да се практикуват от ранна възраст, тъй като тези спортисти могат да се състезават професионално още на 15 години. Освен това уменията, необходими за постигане на успех, често се усъвършенстват и шлифоват с течение на времето, за да се развият високи нива на владеене.

Ранната специализация в даден спорт със сигурност може да има някои предимства. Например, участието в даден клуб създава една среда за развиване на качества като игра в екип, постоянство, лична отговорност, целенасоченост, уважение и др. 

Ако въпреки написаното горе, все пак детето практикува само един спорт тук идва мястото на личния кондиционен треньор, който да развива всестранно двигателните качествата на детето. 

Това е и нашата амбиция в екипа на 2sport4life. Ние сме лични кондиционни треньори и при нас идват стотици млади спортисти, за да развият едни функционални и здрави тела. 

Самият аз бях пример за ранна детска спортна специализация от 1 клас играя баскетбол и когато бях на 18 бях много атлетичен, но качеството гъвкавост и подвижност беше много зле, задната мускулна верига на тялото ми беше недоразвита, координацията и баланса ми не бяха на нужното ниво. Естествено никога не е твърде късно да поправим грешките си. Когато записах НСА и започнах да се развивам като кондиционен треньор поправих последствията от ранната специализация.

Какво можеш да направиш?

Ранната специализация може да увеличи вероятността от прегаряне и претрениране, затова е важно играчите да се занимават с различни спортове, за да избегнат отегчението.

Ето няколко съвета, за да избегнеш някои от проблемите, свързани с ранната специализация:

В края на краищата не си мисли, че ранната спортна специализация е нещо много вредно и лошо. Напротив, след 14 години като професионален баскетболист и общо 25 години баскетбол съм благодарен, че това беше моята работа, хоби и любов, научавайки се на много волеви качества и срещайки хора по цял свят, но когато бяхме деца по нашето време всяко междучасие играехме футбол, лятото играхме на улицата волейбол, федербал, дори зимата хокей на леда и това ни помагаше да развиваме многостранно двигателно нашите тела и да бъдем социални. 

Във време на пандемия и ерата на частните уроци, ролята на индивидуалния кондиционен треньор е по-важна от всякога, както и допълнителните спортни дейности. Ние насърчаваме всички деца да спортуват и специализацията в един спорт от дете е за предпочитане от компютъра и игрите!

Тази малка графика, адаптирана от Myer et al. (2015 г.), е фантастично ръководство за играчи, родители и треньори, за да определят дали те, тяхното дете или спортистът им се намират в сферата на ранната специализация.

Ако се намираш в зеленото поле вдясно е хубаво да наблягаш на основни упражнения клякане, навеждане , вариации на бутане и дърпане и изометрии като планк и други за стабилизиране на пояса. Така ще намалите вероятността от сериозни травми. 

Ако си в оранжевото поле, трябва да вземеш предвид както горните съвети, така и по-конкретно да се съсредоточиш върху някои ключови упражнения за задравяване на задна верига мускули като например норвежко падане, бедрено сгъване на машина, вариации на седалищни мостове и румънска тяга. Тук си много близо към статута на рано специализиран спортист и трябва да следиш  графика си. Всеки допълнителен стрес (т.е. изпити, повишени изисквания за фиксиране или лош сън) ще повиши риска от травми.

Намираш се в червеното поле? Време е сериозно да преразгледаш седмичния си график. Ти си ранно специализиран спортист. Ако си отговорил с „да“ и на трите въпроса вляво, може да си изложени на висок риск от травми, както общи, така и от претоварване, което може да означава, че ще пропуснеш много време от спорта си. Помисли дали да не се занимаваш с други спортове и веднага си намери личен кондиционен треньор, който се занимава единствено с младежи.

С прости думи ранната специализация може да се определи като практика с високо ниво на специфичност на областта, фокусирана само върху един спорт. Късната специализация се появява, когато индивидът навлиза в спорта „късно“ – след като преди това е пробвал и натрупал различни спортни умения. И двете имат предимства, но до голяма степен зависят от контекста (напр. въз основа на изискванията на спорта).

В повечето случаи интензивното трениране на един спорт при изключване на други трябва да се отложи до средата или края на юношеството, тъй като ранната диверсификация е по-вероятно да доведе до успех. Например, когато беше проучена биографията на над 300 състезателки от междуучилищния спорт, беше установено, че повечето от тях са имали първия си организиран опит в други спортове. Напротив, само 17% са участвали изключително в настоящия си спорт. Това е типичен пример за риска от ранна специализация в младежка възраст, където погрешното схващане, че „повече е по-добре“, не винаги е вярно. Въпреки това е важно да се признае, че ранната специализация може да бъде успешна, ако доставчикът на спорт/образование вземе предвид риска от участие само в един спорт, като гарантира, че практиката е разнообразна и се включват много преносими спортни умения.

Ако искаш да гледаш напълно безплатно нашия уебинар по темата просто остави своя мейл и име в кутийката. 

Ако искаш да тренираш с нас просто ни се обади. 

Ако искаш да вземеш някоя от нашите програми за подобряване на двигателните качества виж ТУК.

Попълни трите полета с твоя имейл и имена и натисни бутона, за да се свържем с теб и да изпращаме полезна информация и материали.

*показва задължителни полета

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *