ПРОБЛЕМИ ПРИ ФИЗИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА

Освен, че трябва да следим образователно-социалното и интелектуално развитие на нашите деца, трябва да обръщане внимание и на тяхното физическо ниво. Кондиционната подготовка е ключов елемент във развитието на едно дете, ТУК може да прочетете статията, в която изброявахме причините и ефекта от нея. Заедно със основните физически качества като сила, бързина и издръжливост, гъвкавостта и стабилността са ключови компоненти за хармонично и функционално тяло.

Това, което забелязвам през последните 7-8 години от моя опит с деца е, че тези, които участват активно в определен вид спорт, независимо дали са част от спортно състезателен клуб или просто за удоволствие имат проблеми с гъвкавостта, което пречи на пълноценното развитие на тялото както и на спортните прояви. Не на последно място този проблем увеличава риска от контузии.

Американския съвет за упражнения твърди, че около 6 годишна възраст когато децата започват да седят дълго време на чиновете в училище, мускулите на задното бедро на краката започват да се скъсяват и схващат (стягат) заради дългия период от време в тази позиция. Нещата стават още по-зле когато детето се прибере в къщи и продължи да стои в тази прегърбена позиция пред компютъра или телевизора. Това създава в дългосречен план проблеми с гръбначния стълб, врата и раменете.

Мускулите в пубертета и периода преди него обикновенно са стегнати, защото тогава растежа на костите е много бърз и мускулите не могат да се адаптират и да станат по гъвкави за толкова кратко време, заемайки новата дължина на костта, която движат. В Тази фаза на развитие липсата на еластичност на мускулите може да е голям проблем.

От друга страна твърде голяма еластичност и гъвкавост в ставите (хипер-еластичност) също може да бъде проблем. Хипер еластичността се изразява когато ставите са толкова отпуснати, че частите на тялото се движат отвъд тяхната нормална амплитуда.

Това може да бъде наследствено и обикновенно е характерно при момичетата и спортове като художествена гимнастика и плуване. С възрастта мускулите стават по-здрави и стегнати, което нормализира гъвкавостта на ставите. Разбира се има и изключения, в които хипер-еласттичността продължава и в зряла възраст.

Според сайта на националната детска болница липсата на еластичност и гъвкавост може да попречеи детето да се представи добре в спортните занимания и да достигне до максималния си физически капацитет както и да увеличи риска от контузии и разстежения на мускулите. При деца с натегнати мускули е характерно разтягане на мускулите на задното бедро на краката. При хипер-еластични деца се забелязва и болки в ставите и мускулите, крампиране. Обикновеено в долните крайници в частност по големите стави като колене, тазобедрени стави и рамо. В това число влизат и дислокации на стави и болкви в кръста и гърба.

Деца със стегнати мускули имат нужда от определен вид разтягания преди и след тренировката. Като за предпочитане е преди тренировката да има размачкване с масажен ролер, много леко статично разтягане само на зоните, в които детето има най-много нужда и след това динамично разтягане. След тренировка отново се препоръчва мачкане с ролер и статично разтягане.

При хипер-еластични деца се препоръчва определени силови упражнения и упражнения за стабилизиране на ставите и заздравяване на мускулите.

Избягване на разтягащи упражнения и позиции и движения, които преразтягат проблемните стави и зони. (седене с крастосани крака, стоене със заключени колене)

Като треньор, родител и учител трябва да се насърчават деца с такъв тип проблем да не изпукват врата, гръбначния стълб, пръстите на ръцете както и да не показват на другти деца качеството им на хипер-еластичност като “супер сила”.

Ако исакте да запишете детето си на нашите тренировки “Детето чудо” можете да се свържете с нас:

Телефон: 0889390372

Ето няколко видеа, в които обяснавам важността от разтягане, видове разтягане и други основни урпажнения за укрепване на опорнодвигателната апарат.

Ако статията ви е харесала може да я споделите с приятели в социалните мрежи, за да може тази информация да достигне до повече хора и най-вече да има положителен резултат и въздействие.

Добре дошли!

Ние използваме „бисквитики“, за да направим този сайт по-добър. Ние също използваме Google Analytics за проследяване на статистическите данни за посетителите. Ако продължите да използвате 2sport4life.com, ние ще приемем, че сте съгласни с използването на бисквитки. Ако не, можете да промените настройките на бисквитките по всяко време и/или да напуснете сайта.

РАЗБРАХ

X